Вучић: Ценимо посвећеност Аустрије убрзању ЕУ интеграција

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Александар Вучић истакао је данас у разговору са савезним министром за европске и међународне послове Аустрије, Александером Шаленбергом, да цијени досадашњу посвећеност те земље убрзању европских интеграција Србије и да се нада наставку континуиране подршке нашој земљи на том путу.

"Србија је чврсто опредељена за наставак реформског тока, посебно кад је реч о владавини права. Такође сам упознао министра Шаленберга са изазовима са којима се суочавају земље Западног Балкана на свом европском путу", поручио је Вучић, саопштила је прес служба предсједника.

Шаленберг је лично представио нон-пејпер, којим Аустрија жели да садашњи процес проширења учини много опипљивијим, али и креира могућност да се државе кандидати постепено интегришу у политике Европске уније које су од користи за све њих.

Вучић је истакао и да је у интересу наставак унапређења политичког дијалога са Аустријом, као и продубљење сарадње у свим осталим областима од обостраног интереса.

По питању економске сарадње, предсједник Вучић је истакао да је Аустрија трећи највећи страни инвеститор у Србији и пети спољнотрговински партнер у размјени услуга, као и да је у прва четири мјесеца 2022. године робна размјена порасла за 50,8 одсто у односу на исти период 2021. године.

„Аустријске компаније данас у Србији запошљавају више од 22 хиљаде радника, а верујем да ће новоуспостављена авио-линија на релацији Београд - Салцбург, бити од додатног значаја за унапређење сарадње и приближавање наших привредника“, поручио је предсједник Вучић.
 

Шаленберг: Процес ЕУ интеграција мора бити конкретнији

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг изјавио је данас у Београду да приједлог те земље изнијет у "нон пејперу" нема везе са ратом у Украјину, већ се ради о познатом ставу Аустрије, да европска перспектива земаља кандидата мора бити конкретнија.

"Важно је да нагласим једну ствар, идеја коју смо изнијели у ''нон пејперу'' тај аустријски приједлог, нема везе са нападом Русије на Украјину. То су идеје које сам дијелом већ одавно износио", рекао је Шаленберг, одговарајући на питања новинара након састанка са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

Како је појаснио, ради се о идеји да, умјесто размишљања “у шаблонима”, које подразумијева да постоји потпуни приступ, а прије тога преговори, док између постоји само економски простор, не може да се настави искључиво са тим.

Процес европских инетграција је, каже сувише бирократски, и мора се наћи начин да људи у ЕУ, као и у земљама кандидатима имају осјећај да је чланство у Унији нешто о чему се озбиљно мисли и што већ сада има конкретне резултате.

"Ради се о томе да покренемо расправу. Аустрија је толико блиско повезана са регионом, да је наш суштински, лични и геостратескси интерес да се овај регион развија у правцу благостања. А, то ће моћи само у ЕУ”, рекао је Шаленберг.

На питање о Косову и Метохији, те да ли Аустрија тежи нормализцији или свеобухватном споразуму који ће водити међусобном признању, Шаленберг је рекао да нормализација није став Аустрије, већ Европске уније.

"Треба да се настави процес нормализације, дијалог Београда и Приштине. Корак по корак ка нормализацији, јер је то у интересу стабилности у региону”, рекао је Шаленберг.

Он је указао на историју средње Европе и Аустрије, и да би постојало “што шта” послије 1918. године што би могло да се погледа.

“Није све у потпуности успјело, али говоримо о региону пуном крвавих сукоба, разочарења, конфликата, а погледајте гдје смо сада… То треба да буде инспирација земљама попут Србије, али и у Приштини, Сарајеву, и то је прави пут. А, Европа је прави оквир за тако нешто”, рекао је Шаленберг.

Он се надовезао и на излагање министра Селаковића због чега се Србија не придружује санкцијама Русији, наводећи да "земљотрес" који доживљавамо неће проћи тако брзо, за пар недјеља или мјесеци, јер су ово тектонски потреси.

"Аустрија има велики степен зависности што се тиче извора енергије, развијали смо добре односе са Москвом. Али, управо земље, попут Аустрије и Србије, које нису дио војног савеза, морају да знају да је дистанца врло компликована у тренутку када је угрожено међународно право и када је потребна сигурност", рекао је Шаленберг.

Додао је да поштује другачије мишљење, али и напоменуо да развој средње Европе показује пут који је пријеђен, да је могуће превазиђи историјске проблеме, па је увјерен да се то може десити и у овом региону.

Вучић : Србија цени подршку Аустрије

Предсједник Србије Александар Вучић нагласио је данас у разговору са савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом у Београду да Србија цијени ангажовање Аустрије на проширењу Европске уније и подршку коју пружа Србији на путу ка пуноправном чланству.

Вучић је на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав" саопштио да је министра Шаленберга упознао са актуелном ситуацијом у региону, као и да је у разговору било ријечи и о најважнијим аспектима билатералне сарадње, европским интеграцијама Србије, као и о изазовима са којима се суочавају земље Западног Балкана на европском путу.

"Сагласили смо да још више треба заједнички да радимо на јачању мултилатерализма и решавању глобалних изазова данашњице, уз међусобно разумевање и уважавање", навео је Вучић.

Србија заинтересована за даљи развој односа с Аустријом

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Београду, послије састанка са шефом аустријске дипломатије Александером Шаленбергом, да је Србија заинтересована за даљи развој пријатељских и партнерских односа са Аустријом, која је трећи највећи инвеститор у српску привреду.

Селаковић је нагласио да је прошле године економско-трговинска размјена између двије земље износила 1,36 милијарди евра, што је у посљедње четири године раст од 36 одсто.

"Само у прва четири месеца ове године дошли смо до 585 милиона евра размене, што је у односу на исти период прошле године, само за та прва четири месеца, повећање размене за 50,8 одсто", нагласио је шеф српске дипломатије.

Додаје да у овом тренутку аустријске компаније у Србији запошљавају више од 22.400 радника.

Наводи да су разговори са аустријским министром за европске и међународне послове Шаленбергом увијек пријатељски, отворени и искрени, чак и у ситуацијама и по питањима око којих не дијеле заједничко мишљење.

Према његовим ријечима, важну улогу у односу двије земље игра и српска дијаспора у Аустрији и у том смислу каже да је чињеница да се Беч сматра једним од градова у којем је у свијету ван граница Србије, изузетно бројна српска популација.

Каже да су разговарали и о европским интеграцијама и да се захвалио Шаленбергу на подршци Аустрије Србији на путу ка чланству у ЕУ.

"Изузетно ценимо и нон пејпер (non paper) који је недавно представљен. То показује да подршка коју Аустрија годинама, деценијама пружа проширењу ЕУ на простору југоситочне Европе није само про форме, већ је ефективна и нешто за шта се Аустрија озбиљно залаже", казао је Селаковић.

Наводи да је током састанка било ријечи и о ситуацији у региону, на Косову и Метохији, БиХ, али да су се дотакли и рата у Украјини као, како каже, земљотреса који је потресао читав постојећи свјетски поредак и нечега што озбиљно утиче на промјену геополитичке архитектуре и Европе и свијета.

Према ријечима шефа српске дипломатије, разговарали су и о иницијативи Отворени Балкан, која не конкурише европским интеграцијама, већ има за циљ да утиче на побољшање нашег животног стандарда, али и бољу припрему за улазак у чланство у ЕУ у неком тренутку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана