Сахрањена игуманија манастира Грачаница

Срна
Сахрањена игуманија манастира Грачаница

ГРАЧАНИЦА - Игуманија Манастира Грачаница мати Теодора сахрањена је данас на гробљу у порти тог манастира на Косову и Метохији.

Претходно је владика рашко-призренски Теодосије служио Свету архијерејску литругију и опијело уз саслужење монаштва, свештенства и сестринства и у присуству великог броја грађана.

Подсјећајући на животни пут мати Теодоре, владика Теодосије је рекао да је она 1955. уз благослов тадашњег епископа жичког и администратора рашко-призренског Германа, заједно са сестром и игуманијом Татјаном, прешла у манастир Грачаница.

-Живела је у Христу цели живот настојећи да угоди сестрама, чувајући мајку Богородицу као зеницу. Мати Теодора је прошла кроз многа искушања посвећена Манастиру Грачаница, њеним мештанима и светој заветној косовско-метохијској земљи - нагласио је владика Теодосије.

Према његовим ријечима, мати Теодора је несебичном љубављу грлила све, помажући и хранећи сиромашне, а њена милост је била усмјерена према онима којима је помоћ била потребна.

Мјештанин Грачанице Милан Секулић рекао је да је игуманија Теодора, као једна од најстаријих и најцијењенијих монахиња, оставила за собом неизбирисива траг како у Светој задужбини Краља Милутина, тако и код мјештана Грачанице.

Монахиња Теодора, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Грачаници, преминула је јуче ујутро у клиничко-болничком центру у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана