САД: Позивамо Приштину да одложи спровођење одлуке о евру

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд позвала је вечерас Приштину да одлуку о евру као јединој валути на простору Косова и Метохије одмах одложи, док се не нађе задовољавајући начин рјешавања спора, који би био у складу са европским стандардама.

"САД су изразиле забринутост за план Косова да спроведе уредбу Централне банке, та одлука је донета без адекватне припреме и консултације локалног становништва. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен", рекла је Томас Гринфилд на сједници Савјета безбједности Уједињених нација.        

Она је истакла да САД остају посвећене миру и стабилности на Западном Балкану и настављају подршку мисији КФОР-а.

"Наш је циљ да заједно са европским партнерима очувамо демократију, регионалну економску интеграцију, мултиетничко друштво и владавину права", рекла је Томас Гринфилд.

Она је поручила да САД тражи и од Приштине и од Београда да се уздрже од ескалаторних акција и позвала их да се врате дијалогу посредованом ЕУ.

Истакла да би дијалог под покриватељством ЕУ, а не Савјета безбједности УН, требало да буде канал преко кога би се рјешавали проблеми у нормализацији односа двије стране.

Томас Гринфилд је поручила да су САД забринуте акцијама косовске полиције у институцијама српских органа на сјеверу КиМ и навела да те акције нису у складу са обавезивањем Приштине на дијалог и нормализацији односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана