САД поздравиле резултате избора у Србији

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Сједињене Државе поздрављају исход избора у Србији уз оцијену да се Србија придружила демократијама цијелог свијета у осуди руског рата у Украјини, наведено је у одговору из Стејт департмента за Глас Америке.

Наведено је да су САД задовољне што је више кандидата и партија на предсједничким, парламентарним и локалним изборима, који подржавају приступање Србије Европској унији, добило значајну подршку на изборима, што је, како се оцјењује, јасна подршка стратешким приоритетима Србије.

Указано је и да су САД сагласне са прелиминарним закључцима посматрачке мисије ОЕБС-а да је гласање у цјелини протекло мирно и да су основне слободе у великој мјери поштоване.

„Дијелимо забринутост мисије у вези са комбинованим утицајем неједнаког приступа медијима, неоправданог притиска на запослене у јавном сектору да подрже функционере, знатне финансијске неједнакости и злоупотребе државних ресурса које су резултирале неједнаким условима за учеснике“, указано је из Стејт департмента.

Такође, речено је да Сједињене Државе поздрављају сарадњу Владе Србије са посматрачком мисијом ОЕБС-а и Канцеларијом за демократске институције и људска права.

Наведено је да САД позивају власти да се посвете недостацима које је уочила мисија ОЕБС-а, да подржавају пут Србије ка ЕУ и радују се наставку напора у изградњи продуктивних односа са Србијом и унапређењу односа двије земље.

Из Стејт департмента је у одговору на упит који се, између осталог, односио на дио обраћања Александра Вучића, предсједничког кандидата и лидера владајуће СНС, приликом проглашења побједе након недељних избора, оцјењено да се Србија придружила демократијама цијелог свијета, укључујући све своје сусједе, у осуди, како је наведено, „Путиновог рата у Украјини”.

Неименовани портпарол Стејт департмента подсјетио је да је изјашњавање Србије у Генералној скупштини УН снажна и јединствена порука, као и потврда тежњи Србије ка чланству у Европској унији.

„Очекујемо да Србија са нама буде уједињена у снажној поруци подршке Украјини - против рата који је руска страна изабрала“, указано је у одговору.

Како се напомиње, Вучић је приликом проглашења побједе на изборима, између осталог, поручио да ће Србија бити неутрална и пријатељски оријентисана према Русији.

Према прелиминарним резултатима које је синоћ објавила Републичка изборна комисија највише гласова на председничким и парламентарним изборима освојио је предсједник Српске напредне странке Александар Вучић и листа коју је предводио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана