Са скупа у Грачаници Срби позвали на мир и предузимање корака на смиривању тензија

Танјуг
Foto: Косово онлајн

ПРИШТИНА- Неколико хиљаду Срба са централног Косова и из Косовског Поморавља окупило се данас у центру Грачанице на скупу уочи сутрашњег празника Видовдана, на коме је прочитана Видовданска декларација са позивом на мир.

Окупљени грађани носили су пароле на којима је писало “Правда за ухапшене Србе’, “Од севера до југа свуда српско срце куца”, “Не дамо вам земљу прадедова”, “Европо да ли видиш ране Срба” и друге.

Са говорнице испред зграде општине Грачаница упућене су поруке међународној заједници да чује глас Срба који траже ослобађање, како су навели, невино ухапшених Срба и да се заустави политика косовског премијера Албина Куртија.

Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца, општине са већинским српским становништво на југу Косова, казао је да Срби без обзира на изазове неће одустати да живе на овим просторима.

“И данас желим врло јасно да поручим да ми немамо проблем са албанским народом, ми проблем имамо са једним човеком који врло јасно показује да не жели Србе на овим просторима, ми имамо проблем са Куртијем и његовим режимом у Приштини”, казао је Јевтић.

Потом је прочитао Видовданску декларацију у којој су наведена имена Срба који су тренутно у косовским затворима и чије се ослобађање захтјева.

Позвана је међународна заједница да предузме кораке у смиривању тензија, те да се формира Заједница општина са српском већином на коју се чека већ десет година. Јевтић је казао да је потребно јасно рећи да ли ће бити Заједнице или не “у супротном знамо шта нам је чинити”.

Јевтић је истакао да се косовски Срби обавезују на разумну политику, остављајући простор за разговор и компромис, те рачунајући на подршку и помоћ државе Србије и председника Александра Вучића. Казао је да су Срби опредељени за мир и суживот са комшијама Албанцима, али и да су спремни за највеће жртве за свој опстанак.

"Уочи Видовдана, када се све види и када свака дата реч постаје завет, ми Срби и Српкиње са Косова поручујемо да ћемо, уколико се зулум над нашим народом настави, бити принуђени да одговоримо свима онима који нам желе зло, који сањају рат уместо мира, и бићемо уједињени у својој праведној борби за останак и опстанак на овим просторима и одбрани наших домова и породица", прочитао је Јевтић из Видовданске декларације.

Иста Видовданска декларација прочитана је и на скупу одржаном данас у подне у Сјеверној Митровици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана