Руте и Бетел: ЗСО међу приоритетима, у уторак о томе са Приштином

Танјуг
Руте и Бетел: ЗСО међу приоритетима, у уторак о томе са Приштином

БЕОГРАД - Премијер Холандије Марк Руте и предсjедник Владе Великог Војводства Луксембурга Гзавије Бетел изјавили су да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) међу приоритетима и да ће се о том питању у уторак разговарати са приштинском страном.

На питање да ли су оптимисти да ће успjети да промijене ситуацију, да Приштина попусти и на крају да испуни обавезе из Бриселског споразума, а то је прijе свега формирање ЗСО, Руте и Бетел су, на заједничкој конференцији за новинаре са предсjедником Србије Александром Вучићем у Палати ''Србија'', навели да ће се приликом посете Приштини посветити том питању, али да ће настојати да буду што неутралнији, не заузимајући ниједну страну.

-Jасно је да је то питање високо међу приоритетима на агенди и о томе ћемо сутра да разговарамо без икакве сумње, као и што смо се и данас тиме бавили - рекао је Руте.

Он је додао да ће покушати да буду што неутралнији и да неће стајати ни на једној страни, а да ће послије састанка са представницима привремених приштинских институција моћи да каже да ли је оптимиста или не у решавању тог питања.

Бетел је указао да постоји Мапа пута и два плана која говоре о формирању ЗСО, као и да су потребне радње и дјела са обје стране.

-Овдје нема неких табу тема, можемо да поменемо све теме. Ја нисам овдје само да говорим лијепе ријечи једном или другом, морамо да говоримо о чињеницама. Као што сам раније рекао, ми смо спремни да ствари усмјеримо у правом смијеру, ако можемо да будемо од користи ту смо, нисмо овдје да замијенимо Борела или Лајчака, овде смо да покажемо да као пријатељи Балкана, желимо да саслушамо сваког и да будемо од користи уколико постоји жеља за тим и ако може да се направи напредак - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана