Руски патријарх писао патријарху Порфирију: Паљење крста на КиМ гнусни чин Албанаца

Танјуг
Руски патријарх писао патријарху Порфирију: Паљење крста на КиМ гнусни чин Албанаца

МОСКВА - Патријарх московски и цијеле Русије Кирил упутио је писмо српском патријарху Порфирију у којем паљење композиције од три велика крста које су косовски Албанци извели на отварању Фестивала на рушевинама древне Улпијане код Приштине прије двије недјеље, назива богохулном и јефтином фарсом.

Патрихарх Кирили је навео да је тај "гнусни чин" изведен на Косову и Метохији – "светој српској земљи, за чију дехристијанизацију се дуго и упорно боре непријатељи Крста Господњег и Светог Православља".

"Са дубоком горчином сазнао сам за богохулну акцију коју су недавно извели косовски Албанаци на рушевинама античке Улпијане. Композиција од три крста, која подсећа на догађаје из свете историје на Голготи, јавно је спаљена на локалном фестивалу у јефтином перформансу", навео је у патријарх Кирил у писму Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском.

Према његовим ријечима, отворено скрнављење Часног крста – изазов је за све хришћане и вријеђање њихових осјећања: и православних и католика, међу којима има и косовских Албанаца.

У писму како је навео, љубљеном брату, патријарх Кирили је подсјетио да дјеца руске цркве чувају сјећање на велики број српске браће и сестара који су убијени или прогнани са свог огњишта, на хиљаде порушених крстова и споменика на српским гробљима, на стотине цркава и манастира Цркве Светог Саве, оскрнављених, спаљених или дигнутих у ваздух.

"Увијек се молим за добро здравље Ваше Светости и за снагу Вашем христољубивом стаду, које трпи зулум и тугу у земљи Старе Србије. Нека Отац милосрђа и Бог сваке утјехе заштити дјецу вашу и обрише сваку сузу са очију њихових чувајући их од сваке недаће", написао је патријарх Кирил.

Епархија рашко-призренска саопштила је раније да је с дубоким узнемирењем је примила вијест да је Фестивал Улпијана, који се одржаво у археолошком парку древног римског града Улпијана поред Грачанице почео неопаганским чином у којем су запаљена три велика крста, што је изазвало огорчење међу вјерницима и пробудило сјећања на страшна времена прогона хришћана и уништавања српских светиња на Косову и Метохији.

"Тај нечастан акт без преседана представља дубоку увреду за све хришћане, а посебно за наш народ у већински српској општини Грачаница, где се ово археолошко налазиште налази", навела је у саопштењу Епархија рашко-призренске након отварања фестивала почетком септембра.

"Паљење крста подсећа нас на страшна времена паганских прогона хришћана, али и систематско уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у нашем времену", наведено је.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана