Руске вакцине произведене на "Торлаку" одобрене за употребу

Срна
Руске вакцине произведене на "Торлаку" одобрене за употребу

БЕОГРАД - Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" одобрио је за употребу 550.000 вакцина против вируса корона "спутњик ве" које су произведене на Институту "Торлак" у Београду до 13. августа, изјавио је министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић.

Он је навео да су вакцине произведене на "Торлаку" потпуно истог квалитета као оне произведене у Русији.

"Контролисано је 18 параметара у складу са највећим светским стандардима и сви они су показали изврстан резултат - вакцине су потпуно истог квалитета као оне произведене у Русији", рекао је Поповић за РТС и додао да је контролисано 960 узорака.

Када је ријеч о евентуалном извозу вакцине, он каже да ће одлуку о томе донијети Влада и предсједник Србије Александар Вучић.

"Треба да усагласимо са нашим руским партнерима да добијемо од њих одобрење за извоз да се не би десило да и једни и други извозимо на иста тржишта. Али, сигуран сам да ће за за Републику Српску, односно БиХ, Црну Гору и Северну Македонију бити ових вакцина у довољној количини", рекао је Поповић.

Он је навео да је до краја године планирана производња четири милиона доза ове вакцине.

"жТорлакж има изванредне капацитете. У току септембра и октобра планирамо, према производном плану који смо усагласили са нашим руским партнерима, да произведемо још милион и по вакцина, а до краја године све заједно око четири милиона вакцина жспутњик веж - половина компоненте један, половина компоненте два", рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана