Војска Србије јача за 30 тенкова и 30 оклопно-извиђачких аутомобила

Танјуг
Foto: Војска Србије

НИШ - У нишку касарну "Мија Станимировић" данас је допремљено 30 модернизованих тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС, у оквиру донације Руске Федерације Србији.

Српски министар одбране Небојша Стефановић, који је присуствовао примопредаји, рекао је да је донација вриједна око 75 милиона евра, а на основу споразума који су у Сочију договорила два предсједника  - српски Александар Вучић и руски Владимир Путин.

Стефановић је изразио захвалност Руској Федерацији и поручио да је то значајно појачање за Војску Србије, те да ће наоружање бити намијењено Копненој војсци, које ће тиме значајно побољшати оперативне способности.

- Ради се о нечему што је тренутно најбоље у Копненој војсци, али и о средствима која ће помоћи да наши војници буду боље заштићени и да наша Војска буде ефикасна у извршењу свих задатака у заштити државе - рекао је Стефановић, саопштило је Министарство.

Он је изразио задовољство јер се сарадња између Русије и Србије развија добрим темпом.

-Хоћемо да са свима сарађујемо, да имамо могућност да учимо од најбољих, а то руски специјалци и припадници руских јединица свакако јесу - истакао је Стефановић.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко истакао је да данашњи дан још једном доказује да је сарадња двије земље, а посебно војно-техничка, развијена и чврста и да има будућност.

Према његовим ријечима, Русија ће пружити свој допринос јачању суверенитета, цјеловитости, одбрамбене способности и неутралног статуса Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић захвалио је државном врху Руске Федерације и свима који су учествовали у процесу опремања тенковског и оклопно-извиђачког батаљона са борбеним средствима руске производње.

Опремањем извиђачких јединица Војске Србије унапређена је, пре свега, способност осматрања, нишањења и гађања ноћу, каже се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана