Русија открива све посљедице бомбардовања Југославије осиромашеним уранијумом

ГС
Русија открива све посљедице бомбардовања Југославије осиромашеним уранијумом

МОСКВА - Руска Агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу „Россотрудничество” планира велики научни рад о посљедицама бомбардовања Југославије 1999. године, рекао је руководилац агенције Евгеније Примаков.

- Не бих да откривам све детаље. Али у питању је научни рад о рату у којем је коришћена муниција и бомбе са осиромашеним уранијумом, гађана су индустријска и хемијска предузећа - објаснио је Примаков, преноси Спутњик.

У оквиру научног рада ће бити истражено какав је демографски ефекат бомбардовање осиромашеним уранијумом имало по екологију, медицину и здравствену заштиту, прецизирао је и додао да информација о томе мора да буде систематизована, јер је важна не само за Србе, већ за све Европљане.

Испитивања домаћих тимова

Токсиколог и некадашњи директор Центра за радиолошку заштиту у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту Србије Радомир Ковачевић рекао је раније да ће посљедице НАТО бомбардовања Српске и Србије трајати вијековима.

Истакао је да је НАТО користио муницију са осиромашеним и обогаћеним уранијумом.

Ковачевић је рекао је да су испитивања, која су домаћи тимови радили послије НАТО бомбардовања 1999. године, показала да је уранијум пронађен у свим биљкама и код животиња, и домаћих и дивљачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана