Русија директна: Приштина организовала "антисрпски терор"

РТС
Русија директна: Приштина организовала "антисрпски терор"

Замјеник руског амбасадора при УН, Дмитриј Пољански оптужио је Приштину да је органозовала "антисрпски терор" са циљем да сво српско становништво заувијек напусти територију КиМ, те од чланица Савјета безбједности затражио да "стане у заштиту косовских Срба".

Као резултат оваквих акција Приштине, око 40 одсто косовских Срба напустило је КиМ, рекао је Пољански, наводећи да је одлука о евру прозроковала економску неизвјесност за велики број припадника мањинских заједница.

На тај начин, ризикујемо да добијемо ново избијање међуетничког насиља, рекао је руски дипломата.

Упозорио је на повреду гласачког права неалбанских заједница, експропријацију њихове имовине, те покушаје да се узурпира културно насљеђе и представи као албанско, рекао је Пољански, наводећи да су косовски Албанци организовали и насилно преузимање једне од цркви на КиМ.

Узнемиравање и арбитрарна хапшења виђених Срба су достигле ниво невјероватан с обзиром да се све то дешава у срцу Европе, рекао је руски дипломата, наводећи да Приштина селективно спроводи постигнуте договоре.

"Како би схватили како да постигнемо трајан мир на овој српској територији, морамо да схватимо агресију НАТО прије безмало 25 година, што је резултирало жртвама и дугорочном штетом по здравље људи, што је некадашња државна секретарка Мадлен Олбрајт назвала колетаралном штетом", рекао је Пољански.

Москва је, такође, оштро протестовала против продаје противтенковски пројектила "џавелин" власти у Приштини.

Вучић на сједници СБ УН: Србима ускраћен нормалан живот на КиМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана