Родитељи ученика у "Рибникару" поздрављају формирање Радне групе Владе

Танјуг
Родитељи ученика у "Рибникару" поздрављају формирање Радне групе Владе

БЕОГРАД - Родитељи ученика ООШ "Владислав Рибникар“ поздравили су одлуку Владе Србије од 8. марта 2024. године да се оформи Радна група за успостављање Меморијалног центра и саопштили да ће тој групи пружити подршку у раду и помоћи јој, како су навели, да се у сагледавањима могућих ријешења узму у обзир и потребе ученика школе.

Родитељи су у саопштењу навели да у Одлуци стоји да је, до доношења урбанистичког, архитектонског и грађевинског ријешења за Меморијални центар и уређења нове амбијенталне цијелине, у цијелости изузета из употребе за обављање просветне делатности парцела број 5053 КО Врачар, односно да је затворено више од половине некадашње школе, са пратећим садржајима и истичу да се Министарство просвете Одлуком обавезује да обезбједи одговарајуће услове за несметано обављање просветне делатности у школи, али да сматрају да није јасно назначено на који начин ће се то реализовати.

Родитељи наводе да су и они и њихова дјеца узнемирени неизвесношћу судбине школе и услова за образовање и питају се шта ће бити са рањеном, преживјелом, трауматизованом, живом дјецом, ученицима ООШ „Владислав Рибникар“, који су, наводи се, такође жртве малолетног масовног убице и да ли они имају право на живот и на услове школовања какве имају остала дјеца у Србији, као и на право на изљечење од трауме.

Родитељи, због тога, у саопштењу траже да се тачка 13. Одлуке, о изузимању парцеле у целости, стави ван снаге и да се до доношења решења за Меморијални центар, део школе на наведеној парцели, да на коришћење Школи ради обављања просветне дјелатности, а да се затвори део школе у којем се догодио масакр, уважавајући осетљивост према породицама убијених.

Родитељи у саопштењу траже и да Влада, односно Министарство просвјете, у најкраћем року, од 48 сати, представи школи, наставницима, запосленима, ђачком парламенту и родитељима, план за обезбеђивање одговарајућих услова за несметано обављање просветне делатности у школи, који би затим Влада, како наводе, потврдила формалном Одлуком уз писане гаранције, чиме би тај план постао обавезујући за све.

Такође, родитељи траже да се у рад Радне групе о успостављању Меморијалног центра као формални чланови укључе и стручњаци који и даље активно помажу родитељима и деци у исцељењу од траума као и да Влада потврди своју ранију одлуку о томе да ће целокупан наставни кадар ООШ „Владислав Рибникар“ остати у радном односу без обзира на број ученика у наредним школским годинама.

Родитељи су за вечерас испред школе "Владислав Рибникар" најавили скуп подршке и заједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана