Рјешава се стамбено питање становника контејнерског насеља у Грачаници

Срна
Foto: срна

ГРАЧАНИЦА- Српске породице које живе у такозваном контејнерском насељу у Грачаници до краја године биће стамбено збринуте изградњом зграде са 34 стамбене јединице у Сувом Долу, предвиђа уговор који су данас поптисали представници локалне власти и Данског савјета за избјеглице.

Предсједник општине Грачаница Љиљана Шубарић и шеф Данског савјета за избјеглице Кристен Стец потписале су Уговор о заједничком финансирању стамбеног објекта намијењеног расељеним, интерно расељеним и социјално угроженим породицама настањеним у контејнерском насељу Падалишта.

"Коначно смо успели да пронађемо решење за станаре из контејнерског колективног центра у Падалишту који живе у крајње нехуманим условима", истакла је Шубарићева.

Она је навела да пројекат затварања овог колективног центра не би било могуће реализовати без сарадње са министарством за заједнице и повратак у привременој влади у Приштини, Еврпском комисијом и Данским савјетом за избјеглице. "Питање смештаја расељених интерно расељених и породица из контејнерског насеља биће решено до краја године", истакла је Шубарићева и додала да општина чини све да се овим породицама укључи струја, која је јуче искључена.

Стец је навела да овај пројекат не би било могуће реализовати без подршке ЕУ и Европске комисије које су заједно са министратством у Приштини препознале проблем и затражиле његово рјешење.

Становник контејнерског насеља Никола Стошевић рекао је Срни да се нада да ће споразум о затварању овог насеља бити реализован и да ће коначно тридесетак расељених Срба имати кров над главом и живјети у хуманим условима.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић, који је и предсједник Српске листе, рекао је да ће финансијска конструкција и грађевински пројекат бити накнадно утврђени, али је извјесно да ће расељени, интерно расељени и породице из контејнерског насеља 2023. годину дочекати у савременим условима становања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана