Ристић: Џерузалем пост умањује број жртава Јасеновца

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Поводом текста новинара Давида Голдмана "Ова срамотна злоупотреба холокауста мора одмах да престане" објављеном у "Џерузалем посту" о злогласном усташком логору Јасеновац у Другом свjетском рату, данас је реаговао и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

У отвореном писму медијима, Ристић је нагласио да аутор низом нетачних исказа и полуинформација обесмишљава читавих 76 година континуираних истраживања, како стручњака и институција Југославије, касније Србије и Хрватске, тако и светских референтних институција попут израелског Јад Вашема и Музеја холокауста (УСХММ).

"У низу проблематичних информација садржаних у том ревизионистичком осврту најпре указујемо на исказ о форензичким истраживањима спроведеним у Југославији којима је, наводно, утврђено да је укупан број јасеновачких жртава између 2.500 и 4.500, што представља апсолутну и срамотну неистину" пише Рситић.

Овај цењени историчар указује да никакве есхумације нису обављане 1947. и 1948. године."Током 1946. године обављено је истраживање четири гробнице код Ускочких шума у којима је пронађено 967 остатака (311 мушкараца, 467 жена и 189 деце). На основу сондаже процењено је да и у гробници код шуме Струг има око хиљаду убијених, али су стручњаци закључили да због положаја, односно испреплетености жртава и стања у којима су се тела налазила није могуће обавити потпуно прецизно истраживање.

Дакле, не постоји никакво форензичко испитивање које је резултирало подацима о 2.500 до 4.500 јасеновачких жртава, извршено током 1947. и 1948. године, како се то наводи у овом ревизионистичком тексту" пише Ристић.

Он указује да је у том чланку пропуштена прилика да се наведу стварна форензичка истраживања обављена током 1964. године која је извршила комисија у саставу: Алојз Шерцељ, Вида Бродар, Антон Погачник и Србољуб Живановић, а која су резултирала открићем посмртних остатака укупно 284 жртава у седам сонди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана