Резултати обдукције Зурколића за седам до 30 дана

Танјуг
Резултати обдукције Зурколића за седам до 30 дана

НОВИ ПАЗАР - Узрок смрти Муамера Зукорлића послије обављење обдукције биће познати за седам до 30 дана, рекао је данас његов син и предсједник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић за ТВ К1.

"Интерно су ми љекари рекли да ће резултати бити за седам до мјесец дана. Учествовале су екипе љекара из Ниша, Сарајева и Хамбурга. Колеге из Ниша даће су рекле да ће дати максималан допринос да буде у што краћем периоду", рекао је он.

На питање шта ће бити предузето ако се утврди да узрок смрти није био срчани удар он је одговорио да ће бити отворена истрага.

"То ће тужилаштво урадити складу са законом. Циљ је да се дође до истине ко је имао умијешане руке у ту смрт. Као породица, нећемо се смирити док не нађемо ко је учестовао у тако неком потенцијалном злочину, и урадићемо све да буде приведена правди", рекао је он.

Додао је да је да уврђивање узрока смрти Муамера Зукорлића који је када је преминуо био и потпредсједник Народне скупштине Србије, није мала ствар већ да је осјетљиво питање, које може имати посљедице 100 година у будућност.

"Правосудни органи Србије испоштовали скоро све што смо тражили. Хвала исламској заједници у Србији која је инсистирала на новом укопу у најљепшој џамији у Новом Пазару", рекао је он.

Муамер Зукорлић је послије ексхумације сахрањен у харему Алтун Алем џамије у Новом Пазару уз присуство великог броја поштовалаца, а раније је био сахрањен у селу Орље.

"Знао сам да га поштују и цијене, али нисам знао колико народа воли рахметли муфтију Муаерема Зукорлића", рекао је Усаме Зукорлић напомињући да није само ријеч о Муслиманима него и Србима.

До ексхумације је дошло пошто је породица изнијела сумње фундиране на анализама узорака да Муамер Зукорић није умро од срчаног удара већ да су у ткивима пронађене тешки метали који су могли да узрокују тровање.

Усаме Зукорлић каже је приликом прве сахране нису урађене неке нормалне процедуре, а породица се није понијела неозбиљно већ је узорке покојника независно дала на анализу.

"Основана сумња по резултатима који су констатовали да има трагова тешког метала, је да постоји вјероватноћа да је до смрти дошло услијед тровања. Одговоре треба дати обдукција, да знамо прецизно" рекао је он.

Додао је да је приватна истрага коју је спровела породица скромна у односну на обдукцију која је управо завршена.

Он је навео да је дан пред ексхумацију дошло до промјене па су умјесто екипе љекара судске медицине из Београда, који нису могли да саставе екипу, ушкочиле њихове колеге из Ниша.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана