Резервиста британске војске свједочио на суђењу Тачију и осталима

Срна
Резервиста британске војске свједочио на суђењу Тачију и осталима

ПРИШТИНА - Бивши официр резервиста британске војске Даглас Јанг свједочио је данас на суђењу припадницима терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Селимију у Специјализованим вијећима суда за Косово у Хагу.

Јанг је говорио о сарадњи са терористичком ОВК у вези са лицима која су, према његовим ријечима, била заточена.


Он је навео да се "организација ОВК не може поредити са модерном војском која контролише територију".

Јанг је био распоређен у оквиру посматрачке Мисије ОЕБС-а 1998-1999. године, а Косово и Метохију је напустио у марту 1999. године прије него што је почела кампања НАТО бомбардовања и вратио се служећи у редовима КФОР-а од 2001. до априла 2002. године.

Он је сарађивао са ОВК у вези са несталим и киднапованим лицима и био посредник у наводном ослобађању заточених особа у логорима терористичке ОВК.

Свједок је говорио о догађају од 24. новембра 1998. године и особи која је, према његовим ријечима, била заробљена.

Да би сазнао гдје се ова особа налази, Јанг је испричао да је срео "команданта" Екрема Реџу, званог Дрини, који му је наводно рекао да није упознат о киднаповању било које особе.

Он је потврдио да му је у петнаестоминутном разговору Фатмир Лимај, бивши хашки осуђеник, потврдио да је ОВК заробила и држала у притвору извјесног Амира Џафика и да у резговору није успио да издејствује ослобађање заробљеника.

Саслушање је настављено на затвореној сједници, а сутра ће саслушање Јанга бити настављено унакрсним питањима адвоката Тачија и осталих.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана