Републиканци покренули питање донација Хантеру Бајдену, помињу и Јеремића

Г.С.
Републиканци покренули питање донација Хантеру Бајдену, помињу и Јеремића

Предсједавајући Одбора за надзор Представничког дома Џејмс Комер чланови породице Џоа Бајдена, укључујући његовог сина Хантера, примили су милионе долара од страних ентитета у Кини и Румунији, укључујући и вријеме када је Бајден био потпредсједник, наводи се у допису до којег је дошао Си-Ен-Ен (CNN).

Како се наводи Одбор је добио нове банковне евиденције које се наводе у меморандуму у судском позиву и укључују уплате компанијама повезаним с Хантером Бајденом, а републиканци тврде и да је Хантер Бајден користио своје породичне везе да би помогао у одржавању састанка 2016. између српског кандидата за генералног секретара Уједињених нација Вука Јеремића и тадашњег савJетника за националну безбJедност потпредсjедника Колина Кала.

У извjештају се наводи да је 2016. године Јеремић, који се кандидовао за генералног секретара УН, покушао да искористи свој пословни однос са Хантером Бајденом и његовим сарадницима како би добио састанак са Калом, који је тада био помоћник у Бајденовом кабинету.

У мејлу из јуна 2016, Јеремић је писао Хантеру Бајдену и пословном сараднику Ерику Шверину у коме је тражио да се “састане са савjетником за националну безбjедност ВПОТУС-а Колином Калом” у вези са изборима за генералног секретара УН.

Након тога, пише CNN, Шверин је дао инструкције Хантеру Бајдену да “размисли о томе како жели да одговори”, пише у извјештају и додаје да је Јеремић у једном мејлу одговорио да његов састанак са Колином није дуго трајао, али да сматра и да “није био лош”, али да је кабинет “изван круга доношења одлука о питању избора за генерачлног секретара”, као и да је Колин обећао да ће се боље информисати “о томе шта се тренутно дешава”.

            Републиканци су саопштили да намјеравају да се више позабаве тиме, али су закључили да се чини да се “званичник Бајденове администрације састао са Јеремићем да разговара о изборима за генералног секретара УН-а по налогу Хантера Бајдена и/или његових пословних сарадника”.

О овим наводима Кал се није изјашњавао, док су Јеремићеви адвокати рекли Одбору у писму да неће сарађивати са захтевом за документацију и сведочење због питања подјеле власти и зато што правила (Представничког) Дома ограничавају судске позиве на људе “унутар Сједињених Држава”.

Републиканци су покренули питање пословних активности Хантера Бајдена док је његов отац био потпредсједник, иако нису сугерисали на било какву незаконитост у вези са исплатама из страних извора.

Такође, ни банкарска евиденција не указује на сврху извршених уплата.

CNN наводи да допис представља Комеров најдиректнији покушај да поткријепи своје наводе да су се чланови породице Бајден обогатили породичним именом, међутим најновији извјештај не показује никакве уплате директно Џоу Бајдену, било као потпредсједнику или након одласка с функције.

Комер је заједно са републиканцима одржао конференцију на којој су изнијели своја сазнања.

- Ти људи нису дошли код Хантера Бајдена зато што је разумио свјетску политику или што је био искусан у томе, или што је разумио кинеске послове. Хтјели су га због приступа који је имао захваљујући свом презимену - изјавила је републиканка из Јужне Каролине Ненси Мејс на конференцији.

На питање на које политичке одлуке су могла да утичу та плаћања из иностранства Комер није навео, али да сматра да постоје одлуке које је Бајден донио као потпредсједник, а које су “ставиле Кину на прво мјесто, а Америку на последње”.

Портпарол Бијеле куће Јан Самс демантовао је Комера рекавши да Комер има “историју поигравања са чињеницама и ширења неутемељених инсинуација”, као и да је одбијао да спроведе “своје такозване легитимне истраге”.

Додао је да је Комер сакрио информације од јавности како би селективно промовисао своје властите наративе и изнио личне нападе на предсједника и његову породицу.

Савјетник Хантера Бајдена Абе Лоуел оцијенио је да су републиканска “открића” препаковане погрешне изјаве о “савршено правилним састанцима и пословању приватних лица”.

- Умјесто понављања старих истрага које нису пронашле доказе о неправди према господину Бајдену, представник Комер би требало да обави исто испитивање многих ентитета бившег предсједника Трампа и чланова његове породице - рекао је он.

Банковни записи цитирани у допису Одбора показују да је у року од пет недјеља од састанка тадашњег потпредсједника Бајдена са румунским предсједником Клаусом Јоханисом 2015.. Румун за којег је Хантер Бајден обављао правне савете, Габријел Поповићи, а који је 2016. године осуђен за корупцију, почео да шаље новац Робу Вокеру, предузећу Хунтеровог сарадника.

На тај начин Вокер је примио више од три милиона долара од новембра 2015. до маја 2017. и послао око милион долара у различитим ратама Хантеру Бајдену, његовом пословном сараднику Џејмсу Гилијану и Хали Бајден, удовици предсједниковог најстаријег сина, који је умро у мају 2015. године и са којом је Хантер био у вези неко вријеме након братовљеве смрти.

            Републиканци у Представничком дому кажу да је особље ЦИА-е помогло у тражењу подршке за изјаву бивших обавјештајних званичника који су довели у питање причу о лаптопу Хантера Бајдена

            У допису се такође наводи да су два кинеска држављана уплатила 100.000 долара професионалној корпорацији Хантера Бајдена преко енергетске компаније коју подржавају Кинези.

Републиканци тврде да је барем једна од тих особа имала везе с Комунистичком партијом Кине и да су били повезани са ЦЕФЦ-ом, кинеским енергетским конгломератом који је имао пословни однос с Хантером Бајденом.

Меморандум укључује и детаље из банковне евиденције о томе како је новац премјештан између компанија, укључујући уплату од 100.000 долара једној од компанија Хантера Бајдена, а Комер наводи да трансакција “демантује тврдњу председника Бајдена да његова породица није примила новац од Кине”.

Комер је раније открио да су чланови Бајденове породице индиректно примили нешто више од милион долара од кинеске компаније Стате Енергy ХК Лимитед.

Републиканци намјеравају да наставе своје истраге, пише CNN и додаје да намЈеравају да наставе са измјенама закона које би омогућиле додатно извештавање о финансијама чланова породице председника или потпредседника, јавно откривање страних трансакција које укључују пословања чланова породица високих изабраних званичника и убрзани преглед свих сумњивих извјештаја о активностима банке који се односе на непосредне чланове породице предсједника или потпредсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана