РЕМ покренуо поступак против Пинка због приказивања експлицитног садржаја

Tanjug
Foto: YT

Савјет Регулаторног тијела за електронске медије на хитној сједници одржаној 01. децембра 2023. године, покренуо је поступак против ТВ Пинк, саопштио је данас РЕМ.

Како је наведено у саопштењу поступка је покренут због основане претпоставке да је дошло до повреде члана 65. став 1. и члана 70. став 1. Закона о електронским медијима, а у вези са приказивањем сексуално експлицитног снимка у емисији ,,Ново јутро“ од 01. децембра 2023. године у периоду од 5.30 до 11.00 часова.

Како је саопштено увидом у спорни садржај, Стручна служба Регулаторног тела је закључила да је исти потенцијално у супротности са чланом 65. став 1. и чланом 70. став 1. Закона о електронским медијима, као и одредбама члана 13. став 1. тачка 1), члана 20. и члана 28. став 1. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, као и члана 4. став 1. тачка 1) Правилника о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга.

„Наиме, садржај емисије је јасно политичког предизборног карактера (и као такав означен). Са друге стране,  сексуални чин је потпуно приватни догађај који не може бити доведен у везу са природом информације која се односи на политички живот, који је по дефиницији јавно питање тако да је реч о нескладу са чланом 13. став 1. тачка 1) Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга (Коришћење снимка или фотографије: Ако пружалац медијске услуге приликом објављивања одређене информације користи видео снимак или фотографију одређене личности, догађаја или појаве, дужан је да: 1) обезбеди да видео снимак или фотографија према својој природи и садржају одговарају природи и садржају информације која се објављује.)“, наводи се у саоштењу.

Како РЕМ даље наводи с обзиром на то да је објављени медијски садржај изразито личног карактера, у нескладу је и са чланом 70. став 1. Закона, ближе уређен чланом 20. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга (Поштовање достојанства личности – Општа обавеза – Пружалац медијске услуге је дужан да медијску услугу пружа на начин којим се поштује достојанство личности корисника медијске услуге, учесника у програму и лица на које се објављена информација односи.)

„Околност да је лик лица на предметном снимку блурован (замагљен), је без значаја с обзиром на то да се у програму безрезервно тврди како је реч о Ђорђу Микетићу, те је на тај начин садржај противан члану 28. став 1. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга (Право на приватност: Пружалац медијске услуге не може објавити информацију из приватног живота, односно лични запис (писмо, дневник, забелешка, дигитални запис и сл.), запис лика (фотографски, цртани, филмски, видео, дигитални и сл.) или запис гласа (магнетофонски, грамофонски, дигитални и сл.), без пристанка лица чијег се приватног живота информација тиче, односно лица чије речи, лик односно глас садржи, ако се при објављивању може закључити које је то лице.)“, наводи се у саопштењу.

О евентуалним мјерама против Пинка на сљедећој сједници

РЕМ наглашава да иако су полни органи на снимку блуровани (замагљени), сасвим је видљиво да је реч о приказивању експлицитног полног чина, те је програмски садржај тиме сврстан у категорију порнографије. Чланом 65. став 1. Закона о електронским медијима и чланом  4. став 1. тачка 1) Правилника о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга (Програмски садржаји који могу тешко нашкодити развоју малолетника) – приказивање порнографије је забрањено.

Савјет ће о евентуалним мјерама заштите против ТВ Пинк одлучивати на наредној сједници, у складу са законским процедурама, која ће бити одржана у првој половини децембра ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана