Рекордно ниска незапосленост у Србији

Агенције
Рекордно ниска незапосленост у Србији

БЕОГРАД - Економски резултати Србије су и даље веома добри, уз пад незапослености на рекордно ниске нивое. Очекујемо да ће реални раст БДП-а износити 3,5 процената у 2019. и четири процента у 2020. години, захваљујући снажној домаћој потражњи.

Овим ријечима је шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јан Кејс Мартејн окарактерисао тренутно економско стање Србије послије састанка са предсједником државе Александром Вучићем. 

- Инфлација се задржала на ниском нивоу и очекује се да ће се у 2020. кретати у доњој половини циљаног коридора. Релаксирани став монетарне политике и даље је исправан с обзиром на ниске инфлаторне притиске - саопштио је ММФ.

Из Службе за сарадњу с медијима предсједника Србије је изражена захвалност шефу Мисије и Међународном монетарном фонду на подршци и посвећености спровођењу реформи.

- Србија је посвећена повећању стопе раста БДП-а и побољшању животног стандарда грађана Србије, а стабилност јавних финансија и привредни раст и развој кључни за даљи економски напредак  -  наводи се у саопштењу.

Добри фискални резултати настављени су у прва три квартала 2019. године. Забиљежен је суфицит  од јануара до августа, јавни дуг наставља да пада, док су приноси на државне обвезнице достигли рекордно ниске нивое - каже се у саопштењу.

- Влада је усвојила ребаланс буџета, који укључује додатну капиталну потрошњу, једнократну исплату пензионерима и повећање плата у јавном сектору. Иако ове мјере не угрожавају фискалну одрживост, власти Србије би требало да пажљиво прате извршење буџета до краја године како би се обезбиједило да дефицит остане у границама предвиђеним програмом. Када се ради о платама, давање већих повећања одређеним групама запослених како би се они задржали, јесте оправдано. На састанку је било ријечи и о увођењу нових фискалних правила од 2021. године - упозорава ММФ.
 

Дефицит

Тим ММФ-а је постигао договор са властима Србије о кључним параметрима буџета за 2020. годину, за који се планира укупни фискални дефицит од 0,5 процената БДП-а. 

- Тај ниво би обезбиједио очување фискалне дисциплине и даље смањење јавног дуга. Поновно увођење индексације пензија у 2020. години обезбиједиће да систем у већој мјери буде базиран на правилима. Актуелни планови да се уведу нова фискална правила за период од 2021. године помоћи ће да се очувају резултати које није било лако остварити и обезбиједи фискална одрживост - саопштено је из ММФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана