Разматра се могућност привременог пуштања на слободу бивших вођа ОВК

Срна
Разматра се могућност привременог пуштања на слободу бивших вођа ОВК

ПРИШТИНА - Специјализована вијећа из Хага, пред којима ће бити суђено припадницима терористичке ОВК за злочине над Србима и политичким неистомишљеницима, затражила су од Косовске полицијске службе /КПС/ да у року од 15 дана достави информацију о овлашћењима и капацитетима у вези са могућим привременим пуштањем на слободу притворених Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Судија за претходни поступак у предмету "Хашим Тачи и други" издао је налог послије одлуке апелационог суда од 1. октобра, којим се налаже Косовској полицијској служби да достави тражене информације.

Налогом се од КПС-а тражи да достави прецизне информације о способностима да "ограничи кретање појединаца који се условно отпуштају из притвора у Хашком суду, да их надгледају и ограничавају међусобну и другу комуникацију, управљају кућним притвором и примјењују друге мјере против лица која су оптужена за тешка кривична дјела", наведено је у налогу.

КПС, такође, наведено је у налогу, може доставити све додатне информације које се могу сматрати релевантним у погледу извршења условног отпуста.

Од КПС-а се очекује да контактира било које друго одјељење или орган на Косову и Метохији ако је потребно ради пружања неопходних информација, стоји у налогу судије из Хага.

Вијеће Апелационог суда из Хага је дјелимично усвојило жалбе Весељија, Сељимија и Краснићија на одлуке судије за претходни поступак о продужењу притвора.

"Вијеће је одобрило жалбени основ за сваког од оптужених и вратило предмет судији за претходни поступак на даљу процјену способности КПС-а да спроведе мјере које суд наложи", пише у налогу суда.

Весељи, Краснићи и Сељими ухапшени су у новембру прошле године под оптужбом да су током сукоба на Косову и Метохији од почетка 1998. до краја 2000. године починили тешка кривична дјела, укључујући ратни злочин против цивилног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана