Размак између двије дозе „спутњика ве" може бити и до 90 дана

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД/МОСКВА - Најновија истраживања Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја" потврђују да друга доза вакцине „спутњик ве" може да буде дата и до 90 дана послије пријема прве, саопштено је из кабинета министра за иновације и технолошки развој Србије Ненада Поповића.

Доказано је да повећање интервала између прве и друге дозе не утиче на снагу имуног одговора на вирус корона, а у неким случајевима чак појачава снагу и продужава трајање тог одговора, наводи се у саопштењу са састанка Поповића и замјеника министра здравља Русије Сергеја Глагољева.

„Ово је добра вест за цео свет јер ће то убрзати производњу и дистрибуцију вакцина, а самим тим и имунизацију становништва", рекао је Поповић, који је и предсједник Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије.

У саопштењу се истиче да је ријеч о великом и важном сазнању у односу на досадашњу праксу, према којој је друга доза ове вакцине давана послије 21 дана.

На састанку је разговарано и о успостављању производње вакцине „спутњик ве" у Србији, а прве дозе те вакцине на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак" у Београду требале би да буду произведене до краја маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана