Разговори у Охриду улазе у десети час

Срна
Разговори у Охриду улазе у десети час

ОХРИД - Састанци предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком у Охриду ушли су у десети сат.


Трилатерални састанак почео је око 15.30 часова, а претходно су европски званичници имали одвојене састанке са Вучићем и Куртијем.

Први дио трилатерале завршен је послије нешто више од сат времена, а након паузе састанак је настављен.

Састанку, који воде Борељ и Лајчак, у својству посматрача присуствује и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Ескобар је изјавио данас у Охриду да очекује финализацију анекса за спровођење Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

“Нисмо фокусирани на потписивање, већ на финализацију споразума”, рекао је Ескобар за Радио Слободна Европа и додао да двије стране не могу да бирају шта ће да спроведу, а шта не из овог споразума.

Поводом формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији, Ескобар је рекао да је “мала вјероватноћа да ће она икада бити трансформисана у Републику Српску”.

“ЗСО ће бити дефинисана својим овлашћењима, биће дефинисана статутом, а функционисаће у складу са Уставом Косова”, рекао је Ескобар.

Како је најављено Борељ ће се послије данашње рунде дијалога Београда и Приштине у Охриду обратити медијима и обавијестити их о резултату разговора, а очекују се и одвојена обраћања Вучића и Куртија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана