Растовић: РС један од највећих успјеха српске дипломатије у последња два вијека

Tanjug
Растовић: РС један од највећих успјеха српске дипломатије у последња два вијека

БЕОГРАД - Република Српска један је од највећих успјеха српског народа и српске дипломатије посљедњих 200 година, изјавио је данас историчар Александар Растовић поводом обиљежавања 31. Дана Републике Српске.

   РС опстаје и поред ужасних притисака дијела међународне заједнице и политичких представника друга два народа, и да се сви они питају РС би била укинута, рекао је Растовић, одговарајући на питање шта је највеће достигнуће РС и да ли је то што она постоји и данас.

    "Чврстина српског народа, одлучност рукводства РС и мудра политика Србије и нашег председника Александра Вучића и српске дилпломатије. Потреба духовног повезивања и јединства у области језика, вере, традиције можда је највећи залог за опстанак РС",  каже Растовић.

    На питање како види будућност РС, Растовић каже да је њена будућност јасно дефинисана Дејтонским споразумом.

    "Руководство РС треба да инсистира и даље да се одредбе ДС стриктно поштују", рекао је и подсетио да руководство Србије и председник Вучић то понављају и наглашавају да Србија поштује територијани интегритет БИХ и неповредивост РС у складу са Дејтонским споразумом.

    Са тим, како каже, треба наставити и даље.

    Растовић је поновио да је Формирање РС и Дејтонски споразум једно од највећих достигнућа у модерној српској политици која почиње 1804. године када су већ постојале жеље и идеје за повезивањем српског народа са обе стране Дрине.

    Подсетио је да је спрпски народ пропатио највише и да је дао највише жртава.

    "Суштински српски народ је у свим сегрментима био понижен, потискиван, стављан у други план, тако да је формирање РС између '91. и '95 као и верификација Дејтона заиста један ода највећих националних планова", казао је он.

    На подсјећање да је обележавање Дана РС било оспоравано два пута, Растовић каже да треба имати у виду чињеницу да се у Уставном суду БиХ одлуке доносе прегласавањем.

     "То увек раде по жељама и интересима бошњачког народа, тако да су те одлуке донете прегласавањем српских чланова Уставног суда", навео је Растовић.

    На питање како види садашњи потлички тренутак у БиХ у коме егзистира РС каже да је од оснивања РС увек био деликатан и тежак.

    "Политички тренутак од оснивања РС увек је био деликатан и тежак, остала два народа, посебно њихови политички представници, се никада нису промирли да РС постоји и упорно тврде од првог дана да је РС геноцидна творевина", рекао је он.

    Као јако важно по руководство РС је оценио то што се одржавају добри односи са Србијом и њеним руководством.

    "Србија је од првог дана дала подршку и српском народу и РС, и након завршетка рата помаже РС у сваком погледу у складу са Споразумом о специјалним везама, и разним пројектима у области инфраструктуре, науке, просвете, социјалне политике - а то је добар пут за очување духовног јединства српског народа са обе стране Дрине", навео је Растовић.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана