Расте водостај ријека: Има ли разлога за бригу?

ГС
Расте водостај ријека: Има ли разлога за бригу?

БЕОГРАД – Очекује се да ће у наредна четири дана, на улазу у Србију, водостај Дунава порасти за четири метра и премашити ниво редовне одбране од поплава.

Водостаји ријека у Србији су тренутно прилично ниски и велике падавине које су погодиле средњу Европу не би требало да изазову озбиљније проблеме. Начелник Одјељења Лучке капетаније, Милан Николић, позвао је власнике плутајућих објеката и чамаца да ојачају везове.

Због обилних падавина у средњој Европи, водостај Дунава у Србији је у порасту. Очекује се да ће у наредна четири дана на улазу у Србију порасти за четири метра, премашујући ниво редовне одбране од поплава. Републички штаб за ванредне ситуације одржао је сједницу поводом ових прогноза.

Како извјештава новинарка РТС-а Биљана Вранеш, Дунав дочекује велике воде са средње ниским водостајем, што је позитивна вијест.

Иако се не очекује да ће водостај досегнути ниво редовне одбране од поплава, у наредним данима може доћи до наглог пораста на неким локацијама у Србији. На мјерним станицама као што су Бездан, Апатин, Богојево, Бачка Паланка и Нови Сад, водостаји ће се приближавати граници за предузимање мјера редовне одбране.

Милан Николић је упозорио да нагли пораст водостаја може изазвати проблеме у приобалним подручјима, посебно са плутајућим објектима и чамцима. Због велике количине грања и стабала које вода доноси, постоји ризик од оштећења пловила и објеката на ријекама.

Иако ситуација не изазива тренутну велику забринутост, надлежни органи апелују на предузимање превентивних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана