Раст напетости на Косову; Радојевић: Срби се неће одрећи регистарских таблица Србије

Срна
Раст напетости на Косову; Радојевић: Срби се неће одрећи регистарских таблица Србије

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Градоначелник сјеверног дијела Косовске Митровице Милан Радојевић поручио је да ће услиједити одговор Срба са сјевера Косова након прве изречене казне због неизвршене пререгистрације, као и да Срби на Космету никада неће промијенити став и одрећи се регистарских таблица које издаје Србија.

Радојевић је рекао да су регистарске ознаке само врх леденог бријега и да је посљедњих месеци притисак владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија на косовске Србе све већи.

"Ако наставе са једностраним потезима који ће резултирати још већим притиском и изрицањем казни, сигурно ће бити реаговања. Ми нећемо дозволити било какво одузимање возила. Ми смо своји на своме и желимо да живимо живот достојан човека, тако да ће се и сутра Срби понашати као да је нормалан радни дан", рекао је Радојевић за Танјуг.

Он је нагласио да Срби очекују да међународна заједница предузме мјере према Приштини.

Радојевић је поручио да Срби на Косову и Метохији нису пријетња никоме, да никога не угрожавају и да је слобода кретања свима загарантована, како представницима међународне мисије тако и свим људима који се крећу сјевером Косова.

"Не желимо да нас ико ограничава, да нам намеће услове и ограничења. Самим тим, одговор Срба биће исти као и сваки пут од септембра прошле године када је Курти кренуо са инсистирањем на пререгистрацији возила", рекао је Радојевић и навео примјер да је косовска полиција казнила са 150 евра санитет који се кретао са КМ таблицама.

Он каже да су једина заштита Србима на Косову и Метохији Србија, предсједник Александар Вучић и српски преговарачки тим.

"Једино гледамо ка Београду и нашем државном врху. Добили смо гаранције да ће Србија остати уз нас и да неће дозволити било какво протеривање или погром српског народа", рекао је Радојевић.

Привремене институције у Приштини пролонгирале су до 22. јануара одлуку о пререгистрацији возила српских таблица на ознаку "РКС", а до тада ће прво бити издаване опомене, а затим и новчане казне.

Премијер самопроглашених интитуција Косова Аљбин Курти рекао је да ће од 1. до 21. новембра возачима који управљају возилима са српским регистарским таблицама прво бити изрицане мјере опомене.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана