Расписан конкурс за пројекте који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Срна
Расписан конкурс за пројекте који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

БЕОГРАД - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије расписала је данас конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који ће трајати 1. јуна.

Укупна вриједност опредијељених средстава за овај конкурс износи до 46.000.000 динара /391.000 евра/, саопштено је из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката чији је циљ употреба, учење, чување и његовање српског језика и ћириличког писма, чување и његовање српског културног, етничког, језичког и вјерског идентитета, као и унапређење економске сарадње Србије и дијаспоре.

Пројекти се могу односити на школе, књиге, манифестације, подршку медијима и дигиталној комуникацији, заштиту права и интереса држављана Србије и Срба ван матичне државе, као и подршку пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Србије и Срба изван матичне државе.

Право учешћа на конкурсу имају организације у дијаспори и организације чије је сједиште у Србији.

Право учешћа на конкурсу немају директни или индиректни корисници буџетских средстава, појединци и привредни субјекти.

Усљед проглашене епидемије вируса ковид-19 подносиоци пројеката су обавезни да пројектне приједлоге и предвиђене активности прилагоде ванредним мјерама држава у којима се пројекти реализују.

Реализација пројеката предвиђена је од 15. јула ове до 28. фебруара 2021. године.

Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs  

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 1. јуна, у затвореној коверти са назнаком “За конкурс за дијаспору”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, поштом препоручено или на писарницу Министарства спољних послова.

Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs    18. маја 2020. године, и у листу “Вести”.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 динара /850 евра/, а највећи 1.500.000 динара /12.750 евра/.

Организација која се пријављује на конкурс може аплицирати само са једним пројектним приједлогом.

Образац за пријаву и писање приједлога пројекта и образац предлога буџета пројекта потребно је попунити на српском језику, ћириличким писмом, на рачунару или писаћој машини.

Министар ће формирати конкурсну комисију која ће разматрати пристигле пројекте и утврдити приједлог одлуке за суфинансирање пројеката.

Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs  и интернет страници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана