Расистичка харанга Динка Грухоњића и неоусташке идеје у академској јавности

Срна
Расистичка харанга Динка Грухоњића и неоусташке идеје у академској јавности

Расистичка харанга ванредног професора на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду Динка Грухоњића против српског народа, баш као пропаганда хрватских и муслиманских усташа уочи 1941, служи за то да оправда геноцид којем су Срби данас подвргнути од НАТО држава и потомака злочинаца из Другог свјетског рата, наводи се у отвореном писму чије је потписивање у току, а међу првима су га потписали професори Милош Ковић, Часлав Копривица и Слободан Самарџић.

"Такво поступање подржавају и они који данас бране Грухоњића од студената. Потребно је да српска јавност зна да они не представљају ни Универзитет у Београду, нити Универзитет у Новом Саду", истиче се у отвореном писму у којем се изражава најдубље огорчење због недостојног поступања дијела академске јавности који је протеклих дана стао у одбрану права Грухоњића да неоусташким изјавама вријеђа цијели српски народ, али и све пристојне, моралне људе, независно од националности, и срамотећи саму идеју Универзитета.

У писму се наводи да је на незадовољство студената, који су због Грухоњићевих дугогодишњих тешких увреда блокирали Филозофски факултет, управа ове установе одговорила тако што је у потпуности стала на Грухоњићеву страну, и умјесто да са тим младим људима разговара и пронађе начин да ријеши кризу она је, у борби против сопствених студената, затражила помоћ полиције и страних амбасада.

"У томе ју је подржала и управа Филозофског факултета у Београду. Писмо солидарности са Грухоњићем потписао је низ професора Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Београду. Међу њима су и они који су у јавности и сами познати по неоусташким изјавама и по томе што због деликта мишљења професоре и студенте кажњавају протеривањем са универзитета, судским прогонима и медијским дефамацијама", указује се у отвореном писму.

На тај начин, наводи се у писму, још једном се потврдило да је српски универзитет у стању дубоке моралне кризе и показало да он не постоји због студената и добробити властите заједнице, чију фактичку основу махом чини српски народ, него због очувања "права" привилеговане касте, у чије повластице спада могућност да се некажњено вријеђа српски народ, и да се на основу тога прави друштвена и "академска" каријера.

У писму се наглашава да Грухоњић није познат по било каквим академским постигнућима, те да његови антисрпски, отворено расистички ставови немају ничег заједничког са академским дискурсом и поступањем.

"Он /Грухоњић/, између осталог, пише о томе да живи у `дубоко дегенерисаном друштву`, међу `малим примитивним народом`, с `људима чудних физиономија и неартикулисаног језика` којима ће у будућности `ноге бити све краће, а погледи све тупљи`, а чија деца желе `само да доврше покољ који су им очеви започели`. Свако може да на интернету прочита на какав начин Грухоњић пише о Србима", указује се у писму.

У отвореном писму се истиче да српски народ, који је због борбе са усташким злом и нацифашизмом претрпио геноцид, Грухоњић оптужује за фашизам и пореди са усташама.

"Може ли се замислити професор неког израелског универзитета који отворено заступа нацистичке ставове и који за то добија подршку делова јеврејске академске заједнице?", наглашава се у отвореном писму.

Студенти Универзитета у Новом Саду одржали су мирни протест због тога што се Управа Филозофског факултета није огласила поводом њиховог захтјева да осуди Грухоњићеве изјаве које су оквалификовали као говор мржње, попут оних да је поносан јер носи име по Динку Шакићу, усташком злочинцу и команданту логора Јасеновац, да оставља саборцима у аманет да храмове и објекте Српске православне цркве "сквотују" и да од њих праве кафане, пабове и мјеста за блуд и разврат како би их оскрнавили, те да је у Војводини толико људи из Републике Српске који купују станове јер знају да тамо неће моћи живјети због оног што су урадили па тако купују резервни положај.

Студентски парламент Филозофског факултета у Новом Саду је још 18. марта осудио срамно понашање ванредног професора на том факултету Динка Грухоњића и од Етичке комисије Факултета затражио да његов говор буде проглашен за говор мржње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана