Раковић: Забрана Патријарху да оде у Пећку патријаршију највећи скандал Приштине

Срна
Раковић: Забрана Патријарху да оде у Пећку патријаршију највећи скандал Приштине

БЕОГРАД - Забрана Његовој светости патријарху српском Порфирију да уђе на Косово и Метохију и оде у своју кућу - у Пећку патријаршију, древно сједиште српских патријараха, до сада је највећи скандал приштинских власти, оцијенио је историчар Александар Раковић.

"Заиста нисам веровао да ће приштинске власти спречити патријарха Порфирија да уђе на Космет. Ово је несвакидашњи скандал који показује да власти у Приштини неће имати обзира ни према коме. Колико год да су ставови патријарха били помирљиви према Албанцима, несхватљиво је како су се одлучили на овај корак", рекао је он.

Раковић је указао да је патријарх стално потенцирао добру вољу и суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

"Увек је наглашавао позитивне примере и афирмисао идеју о разговорима између Срба и Албанаца, где не би учествовали други, поготово они који би да посеју јабуку раздора између српског и албанског народа. Упркос свему томе и његовој очинској бризи о свом становништву на Космету, Курти и његов режим су му и физички забранили улазак", рекао је он за "Косово онлајн".

Када је ријеч о захтјеву косовске владе да "патријарх мора да осуди Србе на барикадама како би му био дозвољен улазак на Косово", Раковић је рекао да се тако нешто никада неће догодити.

"Бесмислено је било очекивати да ће патријарх осудити барикаде, али су морали нешто да напишу и да и на тај начин покушају да понизе српски народ", закључио је он.

Полиција самопроглашеног Косова данас није дозволила Његовој светости патријарху српском Порфирију да пређе административни прелаз Мердаре, речено је Срни у Секретаријату Рашко - призренске епархије у Грачаници.

Из Секретаријата су прецизирали да полиција самопроглашеног Косова у 14.30 часова није дозволила прелазак патријарху Порфирију који је кренуо у Манастир Грачаницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана