Ракочевић поводом 23 године од отмице новинара Радио Приштине : Систем који ћути над жртвама је одговоран за све

Срна
Ракочевић поводом 23 године од отмице новинара Радио Приштине : Систем који ћути над жртвама је одговоран за све

ОРАХОВАЦ - Предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић рекао је поводом сјећања на 23 године од отмице новинара Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића да је потпуно јасно да систем "који је способан да заташка, прикрије и ћути над жртвама, апсолутно одговоран за све".

Ракочевић је, на мјесту гдје су посљедњи пут у близини Ораховца виђени отети новинари, рекао да је одавде почео суноврат новинарске професије, подсјетивши на 17 медијских радника и новинара који су отети, нестали и убијени, док су радили свој посао.

-Кључно и основно питање је како је могуће да после више од две деценије живимо у систему који није способан да изведе пред лице правде било кога који је у неку руку одговоран за оно што се догодило са 17 наших колега - рекао је Ракочевић.

Ракочевић је нагласио да су они који су управљали зоном у којој су отети новинари током рата "наставили да у такозваном миру владају истим простором – одговорни за све што се догодило".

Он је подсјетио и да је седам пута рушена спомен-табла коју су колеге Славуја и Перанића постављале на мјесту отмице.

Предсједник Друштва новинара на Косову и Метохији Будимир Ничић рекао је да су све институције заказале када је ријеч о убијеним и отетим новинарима - и домаће и међународне, те да су заказали и медијски радници са Косова, прије свега Албанци, за које каже да имају много већу снагу и утицај у односу на српске редакције.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Пренић нестали су 21. августа 1998. године, када су кренули у манастир Свети Врачи у Зочишту да ураде причу о повратку отетих монаха.

Виђени су у Великој Хочи у пријеподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је тада био под контролом терористичке ОВК.

До данас њихове породице немају званичне информације о нестанку и судбини двојице новинара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана