Ракочевић осуђен на казну затвора од 12 година због убиства навијача Рада

Tanjug
Foto: Виши суд у Београду

БЕОГРАД- Виши суд у Београду осудио је данас Петра Ракочевића на казну затвора од 12 година због убиства навијача Рада Филипа Лепојевића 5. септембра 2020. године на Бањици.

    Његов брат Урош Ракочевић осуђен је на јединствену казну затвора од четири године и два мјесеца за кривична дјела недозвољено ношење оружја и тешка телесна повреда. 

        Радован Ракочевић је ослобођен од оптужбе за кривично дјело помагање у убиству. 

        Петру је суд укинуо притвор и одредио му мјеру забране напуштања стана уз елетронски надзор, док је Радовану притвор данас укинут. 

        У казне затвора Петру и Урошу је урачунато вријеме проведено у притвору. 

       Судија је казала да је веће током одмеравања казне за Петра имало у виду да је вишеструко осуђиван, док су олакшавајуће околности на његовој страни биле то што је породичан човек и да има малољетну дјецу. 

        Када је у питању Урош, од олакшавајућих околности суд је ценио да је он неосуђиван, као и да је кратко неовлашћено носио Петров пиштољ том приликом. 

       Судија је рекла и да је неспорно утврђено да је Лепојевић убијен из његовог пиштоља, односно да је пиштољ из којег је пуцао Петар Лепојевићев. 

        Она је навела и да је ова пресуда искључиво донијета на основу материјалних доказа.

         Адвокат Ивана Остојиц бранилац браће Ракочевић за Тањуг је рекла да су задовољни пресудом с обзиром да је суд преквалификовао кривицна дела која су се оптужницом окривљенима стављала на терет. 

       “Надамо се да ће другостепени суд преинацити ову пресуду у корист окривљених. Суд је донео исправну одлуку сто је Ракоцевиц Радована ослободио од оптузбе”, рекла је она. 

         Ово је првостепена пресуда на коју одбрана и тужилаштво имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

       Према оптужници, браћа Ракочевић су 5. септембра 2020. године на Бањици  својим возилом препречили возило марке “Поло”, у којем су се налази Лепојевић, Алекса Ђ. и Иван Н. , након чега су дотрчали са хируршким маскама и качкетима до аутомобила.

         Петар је оптужен да је прво пиштољем ударио Алексу који је седео на возачевом месту, наредио Лепојевићу да изађе из аута, након чега га је усмртио хицем у главу. 

         Потом је, како сумња тужилаштво, најмлађи брат Урош испалио два хица и том приликом тешко ранио Алексу Ђ. у ногу.

         Према оптужници, оптужена браћа су након тога побегла са лица места.

         Петру се поред тешког убиства, на терет стављају и кривична дјела угрожавање сигурности и неовлашћена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

         Његов најстарији брат Радован се терети за кривично дјело помагање у тешком убиству, док се Урошу на терет стављају кривична дела тешко убиство у покушају и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана