Ракић: Упознали смо Вучића са ситуацијом на терену

Танјуг
Ракић: Упознали смо Вучића са ситуацијом на терену

БЕОГРАД - Предсједник Српска листе Горан Ракић рекао је данас да су представници Срба са Косова и Метохије данас упознали предсједника Србије Александра Вучића са ситуацијом на терену и са којим проблемима се грађани суочавају као и да су замолили предсједника да уложи свој ауторитет да Радош Петровић и Душан Обреновић буду што прије пуштени кући.

Он је послије разговора са Вучићем рекао да су му показали снимке на којима се види да ухапшени нису угржавали војнике Кфора, као и да су пренијели предсједнику Србије да је ситуација отежана након упада Росу јединица.

- Важно да смо донели снимке на којима се јасно види да ухапсени Радош Петровић и Обреновић нису учествовали и нису угрозили Кејфорове војнике. То се види на снимку да пружају пасиван отпор -  рекао је Ракић.

Он је навео да су замолили Вучића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића да уложе ауторитрет и код међународних представника и да утичу да буду што пре пуштени кући.

-Тражили смо од председника да се престане са прогоном српског народа на северу КиМ који је учествоцао на протестима ове и прошле године - рекао је Ракић.

Каже и да су поновили да су Срби спремни на компромис, али да не виде то од стране Приштине

-Оно што смо поновили то су наши захтеви које смо изнели Лајчаку и Ескобару да се ЗСО мора што пре формирати, а статут усвојити од стране Приштине, Београда и ЕУ - рекао је Ракић.

Бивши предсједник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је данас да су обавијестили предсједника Србије Александра Вучића да грађани настављају протесте на КиМ.

-Обавестили смо председника да настављамо наше мирне грађанске, демократске протесте. Данас је 17. дан и по киши и по сунцу, наши грађани 24 сата истрајавају у својој легитимној, легалној борби за своја основна људска права. Грађани, односно радници наших локалних самоуправа ево већ 17. дан не могу на своја радна места, наша деца, њихове школе су и даље ограђене бодљикавом жицом -  рекао је Миловић данас у свом обраћању у Предсједништву Србије.

Миловић је рекао да је тачно оно што је рекао предјседник Српске листе Горан Ракић - да јесу за деескалацију, за мирно рјешење, за компромисе, али и да је „потребно претходно да се одради оно што је већ и захтевано и речено и специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару и Специјалном изасланику Европске Уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку“.

- Да се ослободе општинске зграде, да се наши радници врате и пруже услугу својим грађанима, да специјалне јединице напусте објекте јер у Звечану рецимо нема ни једног радника нити је тамо нелегално, нелегитимно изабрани градоначелник, они су и даље присутни и оно што је битно и важно - да се ослободе дакле наши суграђани Радош Петровић и Душан Обреновић  као и да се, што је рекао господин Ракић, престане са терором, да се престане са застрашивањем наших грађана који су мирно, кажем мирно, протествовали у општини Звечан и осталим општинама на северу - рекао је Миловић.

Састанку су присуствовали директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, Срђан Вуловић, Зоран Тодић и Милан Радоичић.        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана