Ракић: Уклањање барикада када ослободе ухапшенe

Срна
Ракић: Уклањање барикада када ослободе ухапшенe

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Предсједник Српске листе и члан Кризног штаба Горан Ракић поручио је данас да ће барикаде са сјевера Косова и Метохије бити уклоњене “када буду ослобођени ухапшени Срби, специјалне јединице косовске полиције напусте сјевер Покрајине и уклоне се спискови за одстрел Срба”.

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије је непромијењена, Срби и даље дежурају на барикадама постављеним на путевима који од Косовске Митровице воде до административних прелаза Јариње и Брњак како би издјествовали ослобађање притворених Срба и повлачење косовске полиција са сјевера Покрајине.

Премијер привремених институција из Приштине Аљбин Курти рекао је да “има разумијевања за захјтев Кфора да се за неки дан одгоди уклањање барикада”.

Уз пријетећу поруку да су могуће жртве током уклањања барикада, Курти је рекао да ће оне брзо бити уклоњене.

Ракић је истакао да је посљедња Куртијева изјава превршила сваку мјеру.

-Курти отворено предлаже убијање Срба на барикадама јер се по њему барикаде на други начин не могу уклонити - рекао је Ракић и упозорио да пријетње Куртијеве не наилазе на реакцију међународне заједнице, што је недопустиво.

Истовремено министар спољних послова Грчке Никос Дендиас који данас борави у Приштини изјавио је да дијалог Београда и Приштине треба да се настави.

-Важно је да обје стране спроведу оно што је до сада постигнуто - навео је Дендиас, уз оцјену да однос Грчке и Косова иако добре треба и биће унапријеђени.

Срби су поставили девет барикада на путевима који од Косовске Митровице воде ка административним прелазима Јариње и Брњак и на прилазу из мјешовитог насеља Брђани у сјеверном дијелу Косовске Митровице прама највећем новосаграђеном насељу Сунчана долина у општини Зубин Поток.

Барикадама настоје издејствовати и почетак имплементације споразума о Заједници српских општина.

Кфор држи бодљикавом жицом ојачану блокаду административног прелаза Јариње преко кога није могућ саобраћај или прелазак.

Припадници косовске полиције и даље су с дугим цијевима присутни на прилазним путевима сјеверном дијелу Косовске Митровице из правца јужног дијела настањеног Албанцима.

Срби ће и вечерас ноћ провести под шаторима на барикадама, али и даље постоји страх и стрепња од могућег уклањања барикада како то најављју Приштина и Кфор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана