Ракић: Срби желе на референдум, ЕУ ће у недјељу показати право лице

Танјуг
Ракић: Срби желе на референдум, ЕУ ће у недјељу показати право лице

БЕОГРАД - Срби на Косову и Метохији желе да се изјасне на референдуму и траже основна права, која сви имају - да им се омогући да на њега изађу, поручио је предсједник Српске листе Горан Ракић и истакао да очекује да Приштина послуша земље Квинте, које су поручиле да референдум мора да се одржи на КиМ и да ће ЕУ у недјељу показати своје право лице - да ли су позиви Приштини „само празна прича“.

Ракић је новинарима након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем пренио да је разговор дуго трајао, јер су теме биле озбиљне и тичу се Срба на КиМ, а најважнија је свакако била предстојећи референдум.

-Надамо се и још увијек верујемо ЕУ, не желимо да губимо поверење... Видећемо у недељу и да ли ће испунити обећање - рекао је Ракић.

Он је поручио да су земље Квинте јасно и гласно поручиле свима у Приштини да референдум мора да се одржи и на простору КиМ.

-Не могу са сигурношћу да кажем да ли ће ЕУ испунити исвоје обавезе, али ово је питање пута уласка у ЕУ. Ово је нешто што ЕУ тражи од нас - додао је Ракић.

Како је рекао, „Срби захтјевају од ЕУ да пређу са ријечи на дјела, јер су, каже, доста причали, обећавали, а Срби им вјеровали, вјерујући у ЕУ пут“.

-У недељу ће ЕУ показати своје право лице - да ли су за ЕУ пут, за прикључивање Србије Унији или је то само празна прича. Зато је и одговорност ЕУ већа - поручио је Ракић.

Он је рекао да су Срби спремни и желе да изађу на референдум, и позвао све сународнике да што масовније изађу на гласање и одлуче по својој савјести и нахођењу.

-Срби који живе на КиМ не траже ништа осим основних људских права, да се изјашњавају, да бирају и да буду бирани. То није нешто што други немају, то су загарантована људска права - рекао је Ракић.

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић је казао да је ситуација тешка посебно на југу Космета, у мјестима где Срби чине већину.

-Немогућност одржавања референдума биће нешто што ће додатно створити тензије које нису потребне. Нажалост, имамо на делу стварање тензија на различите начине. Због тога је одговорност на представницима међународне заједнице и чекамо њихов одговор и следећи корак - казао је он.

На питање да ли мисли да ће бити одржан референдум Ракић је казао да је велика одговорност на ЕУ, посебно земље Квинте.

-Ако оне траже од Куртија и приштинских власти да се референдум одржи, а не буде га било, онда је питање шта ће Брисел даље предузети. До сада је ЕУ била нема. Сада су издали саопштење у којем позивају да се организује референдум. Видећемо шта ће урадити и након тога ћемо повлачити своје потезе - најавио је он.

Ракић је, на констатацију да Приштина дозвољава одржавање референдума путем поште или у Канцеларији за везу, казао да Срби нису грађани другог реда и да желе да имају сва права која имају и Албанци.

-Срби не траже ништа посебно осим права која уживају сви. Нека се референдум одржи као и до сада уз посредство Еулекс-а и ОЕБС-а. Позивамо да се они укључе и отворе бирачка места - поручио је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана