Ракић: КФОР да обезбиједи слободу кретања Србима

Срна
Foto: Архива

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Представници Срба су нагласили да се не смију дозволити провокације и малтретирања Срба, наводећи да специјална полиција приштинских институција то ради у многим ситуацијама без икаквог повода.

Они су истакли да су Срби мирољубив народ, али да такве и сличне провокације неће толерисати.

Ракић и градоначелници су оцијенили да КФОР мора остати једини гарант мира и стабилности на простору Косова и Метохије.

На састанку Ракића и градоначелника Сјеверне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока с новим командантом КФОР-а Ангелом Микеле Ристућијем и командантом базе Бондстил Кристофером Самулским посебно је разговарано о пререгистрацији аутомобила са српских на РКС таблице, за што рок истиче у понедјељак, 31. октобра, саопштила је Српска листа.

Указано је да је пререгистрацијом само два возила на сјеверу јасно послата порука да се Срби неће одрећи таблица које су до сада користили, јер су оне легалне и легитимне, као и да постоји оправдана забринутост због даље реакције Приштине поводом тога.

Представници Срба са Косова и Метохије упознали су саговорнике о свим проблемима са којима се суочавају, с посебним освртом на недавну нелегалну изградња база полиције самопроглашеног Косова и затражили гаранцију за безбједно окружење и слободу кратања.

Српска листа је раније данас затражила пријем код предсједника Србије Александра Вучића због најаве премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће у уторак, 1. новембра, почети са отимањем имовине Срба и возила са српским регистарским ознакама.

Вучић је за сутра заказао састанак у 9.00 часова.Предсједник Српске листе Горан Ракић и градоначелници општина са сјевера Косова и Метохије данас су од команданата КФОР-а и базе Бондстил затражили да предузму мјере да се сачува безбједно окружење и обезбиједи слобода кретања Србима који, како су навели, неће толерисати провокације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана