Радоичић признао да је организовао oружану групу у Бањској

ГС
Радоичић признао да је организовао oружану групу у Бањској

БЕОГРАД - Адвокат Милана Радоичића, бизнисмена и сада већ одлазећег потпредсједника Српске листе, Горан Петронијевић, казао је данас на конференцији за медије да је Радоичић прихватио одговорност за организовање догађаја у Бањској.

Петронијевић је прочитао писмо свог клијента на конференцији за медије, а у којем се наводи да о свом доласку на сјевер КиМ 24. септембра није обавијестио никога, укључујући и Београд. Навео је и да његов повратак на сјевер КиМ нема везе са његовим ангажманом у Српској листи и да је зато поднио оставку на место потпредсједника.

-Ја, Милан Радојичић, од оца Рајка, рођен у Републици Србији, због многоројних спекулација које су се појавиле, обавештавам да сам заједно са сународницима са севера Косова и Метохије дана 24. септембра дошао на север Косова и Метохије, у село Бањска. Разлог нашег враћања био је да охрабримо српски народ са тог подручја о пружању отпора терору ком је свакодневно изложен. Обавештавам све дежурне прогонитеље српског народа, од Куртија (Аабина, премијера привремених органа у Приштини) до многобројних иностраних помагача, да сам лично обавио све логистичке припреме за одбрану народа, а овај чин нема везе са мојим ранијим политичким ангажманом. О овоме нисам обавештавао никога ни власт Србије, нити сам од њих имао било какву помоћ јер смо већ тада имали различите ставове по питању отпора Куртијевом терору - прочитао је адвокат из саопштења Милана Радоичића.

Навео је да је лично обавио све припреме и да то нема везе са његовим ранијим политичким ангажманом.

-У више наврата смо се повлачили без резултата јер нам је речено да ћемо допринети деескалацији и да ће нам помоћи међународна заједница. Друга страна је то схватила као слабост - навео је Радоичић додавши да је "онда постепено окупиран север КиМ хапшењем и пребијањем Срба, а да методе отпора нису дале резултате већ ојачавале Куртијев режим"".

_Српски народ се прогања са жељом да се КиМ очисти и зато смо били принуђени да делујемо и скренемо пажњу да овакав Куртијев терор нећемо трпети - пише у писму.

Тврди да је до страдања полицајца дошло случајно.

-Страдала су наша тројица другара, њихова жртва неће бити заборављена - навео је Радоичић истакавши да “нису терористи него борци за слободу“.

-Спреман сам да се одазовем позиву надлежних органа - пише у писму Милана Радоичића.

Адвокат није желио коментарише снимак који је раније објавио министар полиције тзв Косова.

Име Милана Радоичића нашло се у центру збивања на Косову и Метохији, када је минулог викенда дошло до оружаног сукоба код села Бањска. Шта се тачно догодило у ноћи између суботе и недјеље и како је дошло до пуцњаве, до сада још није у потпуности јасно.

Петронијевић каже да сматра да нема потребе његовом штићенику да надлежни органи постављају питања, али ако га буду звали одазваће се позиву.

-На северу бораве специјалне јединице тзв. косовске полиције које нелегално тамо бораве, а у складу са резолуцијом 1244. А ако је неко нелегално тамо то су они као и неке паравојне формације. Мислим да на страни Радоичића нема одговорности, да ли ће то сматрати органи Србије остаје да се види. Они су дошли у своју земљу и у своју кућу - рекао је Петронијевић.

Он је поновио да косовски полицајац није страдао од пуцњаве већ од експлозије.

Петронијевић:Сазнања иду ка томе да су Срби убијени након предаје

Горан Петронијевић изјавио је данас да за обдукцију Срба убијених на сјеверу Косова и Метохије није било разумијевања, као и да Еулексу нису дозволили да присуствују обдукцији страдалих.

-Нека сазнања иду ка томе да тројица нису на регуларан начин страдала већ да су након предаје стрељани, а други да је рањен па „оверен“. Трагови тога могу да се нађу са добром анализом, али приштински органи то не дозвољавају. То је једна озбиљна сумња да се нешто озбиљно ту крије. Моја сумња може ићи у том правцу - рекао је он на конференцији за новинаре. Према његовим речима, настојаћемо да дођемо до истине. "Недостатак истине и доводи до сукоба, зато се ви медији држите проверених ствари - поручио је он.

Вучић

-Потпредседник Српске листе Милан Радоичић поднио је оставку на ту функцију - рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је након трагичних догађања у Бањској описао ситуацију на Косову као забрињавајућу.

-Радоичић не жели даље да нашкоди Српској листи - рекао је Вучић за шпанску телевизију “Еспањола”.

Вучић је напоменуо да види Српску листу као борце за слободу и да то исто мисле сви Срби који живе на Косову и Метохији.

- Не знам да ли је ово што се догодило била нека прекретница. Веома сам забринут јер знам колико су агресивни (премијер и предсједник самопроглашеног Косова)Аљбин Курти и Вјоса Османи. Нарочито кад верују да имају велики подршку дела међународне заједнице, и то ме забрињава и плаши - рекао је Вучић.

У трагичним догађајима у недјељу, 24. септембра, код Бањске, убијена су три Србина и један албански полицајац.

Званичници Србије су саопштили да су Срби брутални ликвидирани, након рањавања и предаје.

Приштина је саопштила да је у овим догађајима учествовали и Милан Радоичић, за кога је Вучић раније изјавио да се налази у Србији.

Данас су извршени претреси на више локација на сјеверу КиМ који су у вези са Радојичићем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана