Радницима крагујевачког “Фијата” понуђен рад у иностранству

Срна
Радницима крагујевачког “Фијата” понуђен рад у иностранству

БЕОГРАД - Менаџмент “Фијатове” фабрике у Крагујевцу, започео је разговоре са 2.000 запослених, којима је понуђено да, због обуставе производње, у наредне двије године раде у неком од погона Стелантисове” групације у Словачкој, Пољској, Италији или Њемачкој.

з Самосталног синдиката кажу за РТС да је друга опција отпуштање.

У овом синдикаду траже да се радницима, за чијим радом је привремено престала потреба, понуди опција упућивања на плаћено одсуство, у складу са Законом о раду, јер “Фијат” изражава спремност да настави рад у крагујевачкој фабрици.

“Да се упућивање радника у иностранство врши искључиво у складу са Законом о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити, а не да се избегавају одредбе овог закона присиљавањем радника да ждобровољнож прихвате понуђене услове, добијене у неформалној форми”, наводе у Синдикату.

Самостални синдикат тражи и да се радницима, који нису спремни да прихвате једну од претходне двије опције, понуде стимулативне отпремнине које не могу бити ниже од достигнутих стандарда у овој области.

Синдикат позива раднике да прије изјашњавања затраже од “Фијата” формалну понуду, јер папир који су добили то није.

“На сва друга, исхитрена и наметнута решења, биће одговорено у духу традиције радничког Крагујевца”, наводи се у саопштењу Самосталног синдиката “ФЦА Србија”.

Почетком фебруара тридесетак радника је отишло у фабрику у Словачкој.

“Фијат” је дио мултинационалне компаније “Стелантис”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана