Путин честирао 90. рођендан патријарху српском Иринеју: Русија цијени вашу племениту мисију

Танјуг
Путин честирао 90. рођендан патријарху српском Иринеју: Русија цијени вашу племениту мисију

БЕОГРАД - Предсједник Русије Владимир Путин је у телеграму упућеном патријарху српском Иринеју поводом 90. рођендана навео да Русија цијени његову племениту мисију усмјерену ка развоју дијалога између сестринских православних цркава и дјелатност којом је стекао углед не само у Србији већ и свијету.

- Својом дугогодишњом пастирском дјелатношћу, која доприноси промовисању духовних и моралних вриједности, стекли сте високи углед у отаџбини и иностранству. У Русији се цијене Ваши напори усмјерени на развој дијалога измеду сестринских православних цркава, Руске и Српске - наводи се у телеграму који је Путин упутио патријарху Иринеју.

Пресједник Русије је поручио у телеграму да патријарху од срца жели добро здравље, благостање и нове успјехе у племенитој и одговорној мисији.

Протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе СПЦ, рекао је за Танјуг да су "најсветијем Патријарху и оцу нашем Иринеју рођендан честитали предсједник Русије Владимир Путин, папа Фрања, васељенски патријарх Вартоломеј, московски патријарх Кирил, митрополити волоколамски Иларион, који је предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије".

Честитке је, додаје протођакон Ракић послао и пољски предстојатељ Сава, као и други поглавари помјесних православних Цркава.

Патријарх Иринеј је 45. српски патријарх, а трон српске Цркве наслиједио је 2010. године од патријарха Павла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана