Пуповац: Антифашизам скрајнут од распада СФРЈ

Срна
Пуповац: Антифашизам скрајнут од распада СФРЈ

СРБ - Дан устанка народа Хрватске у Другом свјетском рату обиљежен је у Србу гдје је истакнута потреба да се данашње генерације присјећају оваких историјских догађаја, јер је антифашизам скрајнут од распада СФРЈ.

Предсједник Савјета Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац рекао је Срни да је ово дан када су људи са подручја југоисточне Лике устали против усташког режима и окупаторске власти и спојили то са највишим вриједностима модерне европске и свјетске политике – а то су вриједности слободе, братства и једнакости.

“Данас смо се присјетили тих вриједности, те још једном нагласили да их треба чувати и бранити на данашњем простору бивше Југославије, али и Европе”, рекао је Пуповац.

Он је изразио жаљење јер данашње генерације не обраћају пажњу на овакве историјске догађаје на начин на који би требало.

“Од распада заједничке државе антифашизам је скрајнут, а велика слободарска антифашистичка побједа у Југославији и Европи је нешто што је из различитих разлога оспоравано”, рекао је Пуповац.

Он сматра да се због тога ствара конфузија код многих људи, посебно младих, којима недостаје оријентир за бољу будућност, узајамно поштовање народа и слободарске идеје, које је потребно развијати.

“Тако да се у Србу не сјећамо само велике херојске традиције, него истовремено истичемо неопходност да антифашизам и идеја слободе, братства и једнакости буде обновљена на простору Хрватске и бивше Југославије, те да се ојача и на простору цијеле Европе”, рекао је Пуповац.

Обиљежавање Дана устанка народа Хрватске у Другом свјетском рату организовало је Српско народно вијеће у сарадњи са Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана