Птице код Сутјеске убијане мјесецима,вјероватно из чамца

Танјуг
Foto: Агенције

НОВИ САД - Покрајинска инспекција за заштиту животне средине је одмах по пријави, јуче ујутру, изашла на терен код рибњака Сутјеска гдје је пронађено више од 40 мртвих птица, које су убијане у дужем периоду, изјавио је данас Тањугу покрајински еколошки инспектор Немања Ивановић.

"Све указује на то да су птице одстрељене ватреним оружјем, али то ће утврдити Научни институт за ветерину којем смо предали лешеве на обдукцију. Птице су убијане у дужем периоду јер су неки лешеви стари три дана, а неки и два мјесеца", рекао је Ивановић.

Он је напоменуо да на лицу мјеста нису пронађене чауре или патроне, што указује да је на птице пуцано из чамца и додао да је на зрењанинској полицији да пронађе починиоца или више њих. Заједно с еколошком инспекцијом, на увиђају су били и ветеринарска инспекција, орнитолози Покрајинског завода за заштиту природе, као и полиција из Зрењанина.

"На терену смо пронашли више од 40 лешева, а што се тиче строго заштићених врста ту су велика бијела чапља и орао мишар, а од заштићених врста смо наишли на лешеве корморана и сиве чапље", објаснио је он. У Друштву за проучавање и заштиту птица Србије раније су саопштили да се на супротној обали Тамиша налазило ноћилиште великих вранаца који су вероватно посећивали рибњаке, те да би то могао да буде разлог за убијање птица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана