Први теретни воз из Кине стигао у Србију

Агенције
Први теретни воз из Кине стигао у Србију

БЕОГРАД – Теретни воз кинеске компаније " China Railway Express", са више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге кроз Србију, стигао је на жељезничку станицу Нови Београд.

Воз је у жељезничкој станици Нови Београд уз 'дугу сирену', пресјекао црвену врпцу, чиме је означено званично успостављање прве жељезничке карго линије између двије земље.

На црвеној траци је на српском и кинеском језику писало: "Први пут долази у Србију", а на возу је са стране исписано: "Кинеске жељезнице поздрављају српски народ".

Доласку воза су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић, министарка грађевине Зорана Михајловић, замјеник министра трговине Народне Републике Кине Ћен Кеминг, амбасадорка Кине Чен Бо и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Вучић и Ћен руковали су се са машиновођом и честитали му на успостављеној линији.

Српски предсједник је поручио да Србија више није успутна станица за кинеске возове, веć њихово одредиште.

Вучић је истакао да ćе се крајем 2021. године, уколико посао буде завршен у предвиђеном року, од Београда до Новог Сада возом путовати 30 минута.

"Зашто би после тога било ко користио аутомобиле", рекао је Вучић.

Воз је кренуо ка Србији прије тачно мјесец дана из кинеског града Ђинана у провинцији Шангдонг. Превалио је око 10.500 километара, а траса воза је била: Кина–Монголија–Русија–Бјелорусија–Пољска–Мађарска–Србија.

У 28 вагона налази се опрема за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште.

Ријеч је о опреми за системе контактне мреже као што су трансформатори, каблови, интегрисани системи аутоматизације за трафо станице, системи даљинског управљања за контактну мрежу, системи за напајање струјом контактне мреже и друга опрема за брзу пругу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана