Више од 60 ухапшених, повријеђено 10 полицајаца, завршница Европрајда на Ташмајдану

ГС
Foto: Анадолија

БЕОГРАД-Учесници Европрајда завршили су шетњу од зграде Уставног суда до Ташмајдана у Београду, гдје се одржава концерт. Претходно су забиљежени инциденти. Полиција је током дана привела више од 60 људи, а повријеђено је 10 полицајава.

Премијерка Ана Брнабић је рекла на конференцији за новинаре да је данас било ангажовано око 5.200 припаника МУП-а на улицама Београда.

-Имамо на жалост 10 полицајаца лакше повређених - рекла је Брнабићева и додала да је пет возила интервенте полиције оштећено и да је укупно 64 лица приведено, а забиљежена су и два озбиљнија инцидента - на Славији и у Крађорђевом парку.

Брнабићева је на конференцији за новинаре у Београду изразила своју личну захвалност и захвалност Владе Србије свим грађанима, или великој већини грађана Србије и Београда, јер су показали толеранцију и разумијевање, и на првом мјесту бригу према држави.

-Разумели су све оно о чему смо причали последњих две недеље, позивали и на стабилност и на јединство - навела је Брнабићева.

Она је нагласила да је највећи број грађана Србије то послушао.

-Захваљујући пре свега њима, имали смо дан који је протекао без већих инцидената, у миру и ја сам на то веома поносна - рекла је Брнабићева.

Она је посебно захвалила сивм припадницима Министарства унутрашњих послова и Безбједносно-информативне агенције, јер су обезбиједили да Београд буде сигуран град.

-Као што смо раније саопштили, Министарство унутрашњих послова није дозволило шетњу учесника Европрајда 2022 Булеваром краља Александра, већ су припадници МУП-а спровели учеснике ове манифестације од Уставног суда кроз Ташмајдански парк до места одржавања концерта. Сви учесници ове манифестације безбедно су спроведени на концерт - изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Инциденти

Припадници Министарства унутрашњих послова су данас до 15 часова, због нарушавања јавног реда и мира у главном граду, привели 31 особу.

Више јавно тужилаштво је саопштило да су четири мушкарца који су данас шутирали припаднике Министарства унутрашњух послова у Таковској улици испред Дома Народне скупштине Србије задржани по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Задржавање до 48 сати одредило им је Прво основно јавно тужилаштво у Београду због кривичног дела из члана 23 Закона о јавном реду и миру - ометање службеног лица у вршењу службене дужности. Задржани су К. Н (30) М. М. (32), М. М. (34) и Т. Б. (35),

В. В. (27) из Ниша задржан је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду због сумње да је извршио кривично дјело ометање службеног лица у вршењу службене дужности.

Како је саопштено, сумњичи се да је напао полицајца задуженог за обезбеђивање данашњих манифестација у Београду, а код њега је пронађена једна сјекирица, нож и димне бомбе.

Приликом лишења слободе, бјежао је од полиције и опирао се хапшењу.

Задржавање до 48 сати одредило му је Прво основно јавно тужилаштво у Београду, које наставља поступање у овом случају.

МУП је саопштио да ће одлучно спроводити закон и неће дозволити насиље на улицама главног града, нарушавање јавног реда и мира и угрожавање личне и имовинске сигурности грађана.

Већ на почетку шетње дошло је до инцидента, када је један противник Европрајда улетио у поворку, али га је полиција брзо савладала.

Група од око 250 људи, наводно навијача, покушала је данас да пробије кордон полиције на Аутокоманди, идући ка Славији, јавили су београдски медији.

Том приликом полиција је употријебила сузавац и шок бомбе.

Дио групе је скренуо у двориште Инфективне клинике, поред које је дошло до окршаја са полицијом који је трајао око пет минута.

Хулигани су гађали полицију петардама и бакљама, али су ипак успјели да буду потиснути назад ка Аутокоманди.

Групу младих изгредника са маскама, који се противе одржавању Европрајда, полиција је растјерала са Трга Славија. Они су се разбјежали у више праваца.

Претходно су узвикивали увредљиве пароле на рачун припадника ЛГБТ заједнице, али су, углавном вербално, нападали бројне новинарске екипе, међу њима Танјуг, РТС, Н1...

Како јавља извјештач РТС-а Зоран Слепчевић, ријеч је о младим и, чини се, агресивним људима.

Ситуација је у том дијелу града, према његовом речима, напета, а из правца Славије чуло се и више топовских удара.

Новинар Танјуга Драган Стојановић и сниматељ Марко Трошић су нападнути приликом извјештавања о окупљању грађана испред Храма Светог Саве, јавила је ова агенција.

У једном тренутку екипи Танјуга пришао је младић са капуљачом и маском на лицу и почео да им пријети и да тражи да прекину да снимају, а у једном моменту га гурнуо.

Више особа са крстовима и иконама успјело је да уђе међу људе који су дошли на шетњу Европрајда.

Они су стали на већ постављену ЛГБТ заставу на тротоару, изговорили кратку молитву и пјевали песму "Христе Боже распети и свети".

Њих је послије непуног минута приватно обезбјеђење склонило са заставе, а затим удаљило до прве улазне тачке и кордона полиције. Повријеђених није било.

Грађани који се противе одржавању Европрајда окупили су се код Храма Светог Саве и зграде Народне библиотеке. Једна група  кренула јеод Храма Светог Саве ка Тргу Славија. Када су дошли до Београдске улице, нису могли да прођу, па су почели да се враћају ка Славији.

Полиција је претходно потиснула мању групу грађана који носе вјерска обиљежја и противе се Европрајду, од Главне поште низ Таковску улицу до зграде РТС-а. У центру Београда је велики број припадника полиције. Јаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација стоје у кордону у три реда код Уставног суда.

Поруке

Један од координатора Европрајда Горан Милетић захвалио је свима који су дошли.

-Наша борба почела је раније, захтевамо закон о истополним партнертствима, родном идентитету, вршњачком насиљу и многе друге ствари које су битне за заједницу. Ти захтеви су исти од 2017. године и то захтевамо од Уставног суда овде, али и Скупштине и Владе. Ми инсистирамо на томе и кроз ову шетњу показујемо да смо грађани и грађанке као сви други. Хвала што сте дошли и никад немојте да потцењујете упорност једне мале групе људи која жели да уради нешто велико - рекао је Милетић.

Извјестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик навео је да је дошао у Београд да подржи Прајд, не само као политичар, већ и као особа која подржава различитост и равноправност.

-Поздрав из Београда. Дошао сам касно синоћ и ту сам да подржим Београд прајд. Овде сам с вама не само као европски политичар, већ и као неко ко слави различитост и бори се за равноправност - навео је Билчик на Твитеру.

У шетњи су, поред европских званичника, виђени и амбасадори западних земаља, међу којима и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

Хил је изјавио да је важно данас бити на Европрајду, јер је то важан дан за једнакост свих грађана, за Србију.

Хил је за Н1 рекао да је важно бити на Европрајду јер се мора разумјети "да смо сви заједно, сви смо браћа и сестре и сви смо Божја дјеца".

Шеф Делегације Европске уније Емануеле Жиофре истакао је да је поносан да шета са европским дипломатама и LGBTIQ активистима из Србије и Европе.

-Стојимо заједно за једнака права за све -  поручио је Жиофре на Твитеру уз фотоградије са Европрајда на којој су поред њега и амбасадор Француске Пјер Кошар и амбасадорка Португалије Марија Вирџинија Мендес да Силва Пиња.

Дешавања уочи Прајда

Иако је МУП Србије забранио шетњу у оквиру Европрајда 2022, организатори су рекли да ће упркос томе шетати. Међутим, на улицама још од подне су противници Прајда, тзв. "антиглобалисти", које полиција потискује, јављају београдски медији. Након што је полиција покушала да убиједи противнике Прајда да се склоне испред Уставног суда, дошло је до гурања између полицијског кордона и противника Прајда, након чега је полиција привела демонстранате.

Европска прајд асоцијација (ЕПОА) саопштила је раније данас да је послије више недјеља интензивног међународног притиска премијерка Србије Ана Брнабић изјавила да може да се одржи шетња у оквиру Европрајда заказана за 17 часова.

Како наводе у саопштењу, хиљадама активиста на траси шетње која ће кренути од Народне скупштине прикључиће се бројне дипломате, чланови Европског парламента, као и други европски и међународни лидери.

У саопштењу на сајту ЕПОА додаје се да се не очекује да у шетњи учествује и премијерка.

Како су навели, Брнабић је рекла да може да гарантује да ће улице Београда бити безбједне током поподнева.

Предсједница ЕПОА Кристина Гарина поводом ове вијести навела је да су срећни и задовољни што је премијерка Брнабиц "испунила обећање које је дала 2019. године".

"Европрајд представља прославу љубави, то је покрет за једнакост и део глобалне кампање за људска права. Европрајд оличава европске вредности и не представља претњу никоме, а свакако не Србији", рекла је Гарина.

Она је додала да ће ово бити заиста историјски Европрајд, најзначајнији у 30 година дугој историји ЕПОА, наводи се у саопштењу.

Брнабић је претходно изјавила да ће сви бити безбједни током одржавања Европрајда те да током протекле недјеље није било ниједног инцидента на преко 130 догађаја који су организовани у Београду.

На пријему за стране дипломате у Палати Србије поводом Недеље Европрајда, премијерка је истакла да Србија није организовала Европрајд зато што ју је неко уцијенио да би остала на европском путу, "већ због Србије, нашег народа, земље и друштва, као и због добробити цијелог региона".

Полиција се налази и на Булевару краља Александра, преко пута Ташмајданског парка.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је заједно са другим званичницима МУП-а припаднике полиције који обезбјеђују центар Београда.

Вулин је заједно са начелником Полицијске управе Београд Веселином Милићем и помоћником директора полиције Драганом Васиљевићем обишао припаднике МУП у Булевару краља Александра.

Милетић: Европрајд важан за Србију, захвалан премијерки

Један од организатора Европрајда Горан Милетић рекао је да се послије много година тешког рада у Београду одржава Европрајд и да се протеклих дана показало да је ова манифестација веома важна и за Србију и за регион.

Посебно је захвалио премијерки Ани Брнабић и њеном тиму на доприносу да се Прајд организује.

-Током свих ових дана видели смо Европрајд као веома важан догађај не само за Србију, већ и за цео регион. Зато смо се и пријавили. За нас је солидарност веома важна, посебно ових дана. Важно је да покажемо да је слобода окупљања загаронтована свима. Сви догађаји одиграли су се по плану захваљујући полицији која их је све осигурала -  рекао је Милетић.


Вулин: Неће бити насиља на улицама, нити недозвољене шетње

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је раније данас да неће бити толерисано насиље на улицама Београда, нити ће бити недозвољене шетње.

 Министарство унутрашњих послова још једном упозорава све да неће толерисати никакво насиље на улицама Београда и да ће стриктно спроводити закон и одлуке надлежних органа и судова - рекао је Вулин.

Он је навео да, као што је саопштено из Министарства унутрашњих послова и потврђено из Управног суда, неће бити никакве недозвољене шетње, баш као што неће бити допуштено угрожавање личне и имовинске безбједности било кога.

- Према сваком ко буде кршио јавни ред и мир, биће примијењена сва законом дозвољена средства - изјавио је Вулин, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Горан Милетић рекао је да изјава министра полиције Александра Вулина о томе да неће бити никакве недозвољене шетње и да се неће толерисати насиље на улицама нема никакве везе са организовањем окупљања код Уставног суда и одласком на концерт.

-То нема никакве везе са нама. Добили смо јутрос обавештрње од МУП-а да су они сагласни да се организује окупљање код Уставног суда и одлазак на концерт, јер смо ми претходно пријавили скуп - рекао је Милетић у изјави Танјугу.

Упитан да ли су спремни да против њих буду покренути поступци које је најавило тужилаштво уколико буде недозвољених шетњи, он је казао да за то "не постоји правна могућност".

-Не постоји правна могућност за било какве поступке, јер ми поступамо по сагласности коју смо добили - казао је Милетић.

Српски покрет Двери саопштио је да ће поднијети кривичну пријаву против премијерке Ане Брнабић.

-Разлог за кривичну пријаву је постојање основа сумње да је извршила више кривичних дела кршећи одлуку Управног суда о забрани шетње у оквиру Европрајда - наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана