Први камион са готовим производима из Србије прошао прелазу Мердаре

Танјуг
Foto: Косово онлајн

МЕРДАРЕ - Послије одлуке Приштине да на административном прелазу Мердаре укине мјеру забране уласка производа из централне Србије, први камион са готовим производима из централне Србије прошао је данас на Мердару на АП Косово и Метохија и у пратњи полиције спроведен је до царинског терминала.

Приштина је јуче укинула забрану уласка робе из централне Србије на административном прелазу Мердаре, али ће роба на АП КиМ улазити уз појачану контролу.

Како је наведено, роба ће улазити само преко Мердара док не стигну поручени скенери, који су планирани за све административне прелазе.

Привремене приштинске институције забраниле су улазак робе из централне Србије 14. јуна 2023. године, након што су припадници МУП-а Србије ухапсили тројицу припадника тзв. косовске полиције, јер су илегално прешли административну линију.

До тога је дошло пошто су порасле тензије на сјеверу покрајине јер је Приштина насилно увела у зграде четири општине градоначелнике Албанце, изабране на изборима на којима Срби, који су већинско становништво на сјеверу АП КиМ, нису учествовали.

Приштина је тада саопштила да забрањује улазак робе из централне Србије из разлога безбједности.

Одлука о укидању забране уласка робе на Мердару донесена је након што су западне земље, прије свега Њемачка, упозориле Приштину да ће бити искључена са самита Берлинског процеса 14. октобра ако не укине забрану уласка робе из централне Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана