Прва свједочења жртава које су преживјеле масакр у Младеновцу

Г.С.
Прва свједочења жртава које су преживјеле масакр у Младеновцу

Током досадашње истраге масакра 4. маја којег је код Младеновца починио Урош Блажић испитано је 55 сведока, а међу њима су преживјеле жртве, мјештани, као и породице жртава.

Како се незванично сазнаје, за сада је завршено са испитивањем свједока.

Такође, завршено је и психијатријско вјештачење Уроша Блажића, који је у Специјалној затворској болници провео мјесец дана. Наложено је и психијатријско вјештачење Радише Блажића, оца убице, као и Б. Г. (19), брата од ујака Уроша Блажића.

Саслушани су сви рањени који су преживјели масакр, када им је здравствено стање то омогућило. Младић који је тог 4. маја увече био у Малом Орашју са пријатељима, је до детаља описао хорор који је преживио.

Он је испричао да је пријатељ позвао на дружење, те је отишао до споменика у Малом Орашју око 22 сата. Како је рекао, тамо је било око 15 људи, била је запаљена ватра и музика.

– Око 22.30 сам угледао "мерцедес", који је дошао из правца Дубоне и паркирао се поред аутобуског стајалишта. Остало је упаљено возило, гледао сам у том правцу све вријеме, и видио сам Блажића како излази са возачевог мјеста – испричао је у свом исказу младић који је упуцан у ноге.

Како је он рекао, Блажић је нешто викнуо окупљенима, али га он испрва није разумио, преноси Блиц.

– Учинило ми се да је рекао да легну сви доле, да ће да нас убије. Стао је испред возила, стајао је тачно код хаубе. Мислио сам да се шали, па више нисам обраћао пажњу – рекао је младић.

Убрзо након тога, зачуо је пуцње.

– Чуо сам рафале, одмах сам пао на земљу, видео сам како моји другари падају једни за другима. Чуо сам да је испалио један шаржер, а онда га је замијенио за нови – открио је младић.

Он је затим описао да је видио Блажића како се приближава и прескаче дио са жичаном оградом, приближавајући се дијелу код споменика, гдје су сви били.

– Чуо сам рафалну паљбу са паузама. А онда сам чуо јаукање и запомагање. Све је трајало пар минута, након чега је Урош ушао у аутомобил и удаљио се – испричао је у свом свједочењу.

Он је описао потресне сцене које је угледао након што се Блажић удаљио, ка Дубони, гдје је наставио свој крвави поход.

– Устао сам и погледао око споменика, видио сам све моје другаре како леже и запомажу, свуда је била крв. Убрзо је дошла полиција и остали мјештани, који су чули пуцњаву – испричао је овај младић.

Како су до сада испричали сви оштећени, они су Блажића познавали из виђења, али нико од жртава са њим није био претјерано близак. Неки од рањених су испричали како су понекад са њим играли фудбал и то је све.

Такође, до сада нико није испричао да су са Блажићем били у сукобу, нити су се појавиле било какве информације о томе.

Хладнокрвно убијао, па покушао да се оправда

Подсјетимо, свој крвави пир Блажић је започео у селу Мало Орашје. Он је, како се сумња, из аутоматске пушке и пиштоља убио Марка М. (18), Александра М. (18), Н.М. (15), Лазара М. (20), Немању С. (21) и Петра М. (20) који је касније подлегао повредама.

Блажић је након пуцњаве у Малом Орашју сјео у аутомобил и кренуо у селу Дубона које се налази десетак километра јужно од Орашја. Тамо је убио полицајца Милана, његову сестру Кристину и њиховог пријатеља Далибора.

Он је испричао како су мјештани стварали завјеру против њега.

– Осјећао сам подсјмех, ругање и исмјевање. Мјештани су стварали завјеру против мене – испричао је Блажић.

Испричао је и како су наводно мјештани села причали лоше ствари о његовом оцу, између осталог и да је "криминалац". Он се осврнуо и на своје одрастање и на период из основне школе.

Како је испричао, дјеца су га исмијавала јер је тамније пути и нису жељели да се друже са њим.

– Од малих ногу гледам неправду и тугу, неправда друштва се рефлектовала на мене. Немам идоле, ја сам православац, Србин, хришћанин, не пушим, не пијем алкохол – рекао је Блажић, који је убио осморо људи, а ранио 15, пресноси Блиц

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана