Протестно писмо Француској и Њемачкој: Вратите споменик и извините се Србији!

ГС
Протестно писмо Француској и Њемачкој: Вратите споменик и извините се Србији!

БЕОГРАД - Више стручњака и предавача на домаћим и страним универзитетима упутило је данас протестно писмо амбасадама Француске и Немачке у Београду.

Писмо је такође упућено и Приштини, али и министарствима спољних Француске и Њемачке, а у њему се захтијева да се споменик посвећен српским војницима, који је био на војничком гробљу у Приштини, моментално врати, преноси Б92.

Потписници писма апелују да се спомен-плоча моментално врати на њено првобитно мјесто, без одлагања, да се упути извињење јавности у Србији и потомцима палих војника, који се налазе и међу потписницима овог писма.

Потписници писма, међу којима су генетичар Миодраг Стојковић, ванредни професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу Александар Кавчић, доцент на Универзитету у Јорку Слободан Томић, истраживач сарадник у Институту за српску културу Приштина-Лепосавић Петар Ристановић, доцент на Факултету политичких наука у Београду Милан Крстић и многи други, навели су да су „дубоко узнемирени вијешћу да је, на иницијативу амбасаде Француске и Њемачке у Приштини, измјештен споменик на војничком гробљу у Приштини посвећен српским војницима који су страдали током Балканских ратова и Првог свјетског рата“.

- Овај чин је неприхватљив, представља ревизију историје и израз је непоштовања према страдалим савезничким војницима. Овај поступак је и у супротности са европским вредностима – њиме се нарушава право на достојанствено одавање почасти и неговање успомена на оне који су се борили за мир и слободу у Европи - истиче се у писму, пренио је лист Данас писање Фонета.

Такође, постоји и петиција за враћање споменика палим арпским војницима у ратовима 1912-1918. на гробљу у Приштини која тренутно има више од 3.000 потписа.

Адвокат и стручњак за људска права Милан Антонијевић је рекао да петиција, коју је покренуо координатор Радне групе Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић, са једне стране показује број оних који су директно подржали враћање споменика, али је указао да ту треба додати и све оне који су преко друштвених мрежа упутили подршку да се то и уради.

 

-Огроман број људи који је ову петицију видео и поделио говори о томе да постоји спремност грађана да покрену ово питање, да је спремност постојала у тренутку када је ова плоча са приштинског православног гробља уклоњена - рекао је Антонијевић.

 

-С обзиром да имамо прво појашњење француске амбасаде у Приштини, које заиста није било прилично задовољавајуће, већ смо сви наставили да говоримо о томе да би било неопходно све вратити у предјашње стање, тај број није толико битан, чини ми се, већ је очигледно пажња медија с једне стране подигнута. Мислим да је и француска амбасада схватила осетљивост овог питања, на шта смо указивали и ми кроз петицију - рекао је Антонијевић.

 

Према његовим ријечима, очигледно постоји разумијевање за то да је поступком уклањања спомен плоче амбасада Француске изашла из "оквира у којима би требало да буде".

 

Споменик српским војницима погинулим у Балканским и Првом свјетском рату налази се на православном гробљу у Приштини, на мјесту гдје су сахрањени српски војници страдали током Првог свјетског рата.

На фотографијама које су објавиле амбасаде Француске и Немачке у Приштини са обележавања 11. новембра, Дана примирја, видело се да је на месту где је некада био споменик посвећен српским војницима сада спомен-плоча посвећена француским војницима страдалим на КиМ, а да је спомен плоча посвећена српским војницима померена са стране.

Помјерање спомен обиљежја српским војницима изазвало је оштре реакције, а амбасаде Француске и Њемачке су потом у заједничком саопштењу признале да је споменик измјештен на њихову иницијативу, објашњавајући тај потез тиме што је посљедњих година, посебно 2022., заједничка француско-њемачка церемонија била, како је наведено, "окаљана контроверзом у појединим медијима на Косову око присуства стеле на којој се одаје почаст српским војницима који су погинули између 1912. и 1918."

 

Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост поводом измјештања спомен плоче српским војницима, истичући да ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија рашко-призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измјештању спомен плоче ослободиоцима у Првом свјетском рату.

Епархија је истакла да је на тај начин не само поново исказано непоштовање према једном спомен обиљежју на православном гробљу на Косову и Меотхији, већ се прекрајањем историје покушавају замаглити неспорне истине о учешћу и историјској улози српског народа на овим просторима.

Помјерање споменика осудили су и Канцеларија за КиМ и Српска листа.

Амбасада Француске у Приштини саопштила је потом да ће размотрити, како је навела, "техничке могућности" да измјештени споменик српским војницима на православном гробљу у Приштини буде враћен на првобитно мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана