Протест због пресуде Недељковићу и дискриминације Срба

Срна
Протест због пресуде Недељковићу и дискриминације Срба

ПРИШТИНА - Десет невладних организација са Косова и Метохије изразило је протест због пресуде приштинског суда Београђанину Николи Недељковићу (20), те исказало забринутост због различите судске праксе, односно дискриминације у зависности од етничке припадности осумњиченог лица.

Из невладиних организација позивају релевантне институције на Косову и Метохији, као и међународне организације и мисије, да учине све што је у њиховој моћи да би се право на Косову примјењивало једнако на све, те да се спроведе непристрасан мониторинг у свим случајевима у којима је суђено Србима.

У заједничком саопштењу невладиних организација изражава се протест због непримјерено високе казне против студента, који је први пут био на Косову и Газиместану на Видовдан и који никада није починио неко кривично ђело или прекршај.

Из невладиних организација напомињу да чињеница да је суђење Недељковићу одгађано и да је било потребно два и по мјесеца да се донесе пресуда, иако је оптужница била поднесена у року од неколико дана, говори о дискриминацији одређеног дијела приштинског правосудног система када се кривични поступак води против припадника српског народа.

У саопштењу се указује и да је забрињавајуће и то да у току свједочења, на захтјев браниоца, судија не дозволи да полицајци, чије су изјаве једина доказна средства у предмету, цитирају на српском језику ријечи које је наводно изговорио Недељковић.

“Певање жКосово је Србијаж или сликање са заставом на којој је приказано Косово у српским бојама и порука жнема предајеж ни на који начин не може бити кривично дело, већ изражавање политичких ставова, што је универзално људско право гарантовано међународним конвенцијама, као и уставом и законима Косова”, наводи се у саопштењу.

Из невладних организација напомињу да би у супротном свако ко, на примјер, истиче симболе Албаније, пише или пјева о уједињењу самопроглашеног Косова и Албаније требало да буде кривично гоњен и осуђен.

“За такве радње нико није одговарао, па чак ни за радње које садрже јасан позив на насиље према невећинским заједницама, пре свега, српској”, наводи се у саопштењу.

Указујући на различиту судску праксу, из невладиних организација подсјећају да је прошле године држављанин Црне Горе за исто ђело осуђен на казну затвора од шест мјесеци, која је замијењена новчаном казном, док је Недељковић осуђен на ефективну казну затвора од осам мјесеци затвора.

Саопштење су потписале невладине организације Центар за заступање демократске културе, Центар за мир и толеранцију, Нова друштвена иницијатива, Хумани центар Митровица, Комуникација за развој друштва, Актив, Грачаница онлајн, Интер, ФДЦМ и Удружење пословних жена “Авенија”.

Никола Недељковић је студент из Београда, који је на Видовдан, 28. јуна, ухапшен на Газиместану због наводног изазивања етничке мржње и нетрпељивости.

Основни суд у Приштини изрекао је јуче Недељковићу казну од осам мјесеци затвора на коју има право жалбе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана