Протест испред зграде РИК-а: Демонстранти пред вратима полицијске станице, траже да се ослободе ухапшени

ГС
Мариника Тепић је са прозора поздравила демонстранте
Foto: Нова.рс | Мариника Тепић је са прозора поздравила демонстранте

БЕОГРАД - Осми протест коалиције "Србија против насиља" због наводних изборних нерегуларности одржава се и вечерас испред зграде Републичке изборне комисије (РИК) у Београду.

Током дана, од 11 до 18 часова, одржан је и протест студената који су, захтијевајући отварање бирачког списка, блокирали најпре Бирчанинову улицу код Министарства државне управе и локалне самоуправе, потом улицу Кнеза Милоша, па Немањину код Владе Србије.

Студенти су пружили подршку коалицији „Србија против насиља“ која је на те протесте и позвала како би се остварио њихов захтјев за поништавањем избора, због бројних нерегуларности.

Један од носилаца листе „Србија против насиља“ Мариника Тепић, која већ осми дан штрајкује глађу, појавила се на кратко на прозору зграде РИК-а, а грађани су узвикивали "победа".

Она усљед лошег здравственог стања није имала снаге да сиђе и обрати се грађанима на протесту, преноси Нова.рс.

Представници коалиције СПН истакли су да су испред РИК-а како би подржали колеге који штрајкују глађу осам дана и поновили своје захтјеве који се односе на понављање избора.

Један од носилаца листе Мирослав Алексић рекао је да је јуче кандидат те листе за градоначелника Београда Владимир Обрадовић "само желио да се са балкона Скупштине града обрати учесницима протеста, али да му то није дозвољено".

Представници листе "Србија против насиља" су рекли да, уколико њихови захтјеви не буду испуњени, протест одрже и сутра у 18 часова.

На скупу су представници коалиције СПН Драган Ђилас, Мирослав Алексић, Александар Јовановић Ћута, Јанко Веселиновић, Павле Грбовић и Радомир Лазовић.

Представници коалиције подржали су данас протест групе студената одржан испред Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Србије, током којег су студенти најавили да ће поднети нови захтјев у коме ће од свих локалних самоуправа тражити да им омогуће увид у бирачке спискове и да ће им дати рок до сриједе.

Јучерашње протесте обиљежили су нереди који су почели након што су предвођени лидерима СПН-а, демонстранти направили прстен око Скупштине Београда и покушали да на силу уђу у зграду.

Демонстранти су поломили врата и више прозора на згради Скупштине Београда, бацали стаклене флаше, каменице и моткама разбијали врата.

МУП је раније данас саопштио да је током ноћи због нереда процесуирано 38 особа, а да је осморо припадника полиције повријеђено.

Због јучерашњих нереда данас је засједао и Биро за координацију служби безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана