Протест испред амбасаде Црне Горе у Београду

Танјуг
Протест испред амбасаде Црне Горе у Београду

БЕОГРАД - Испред црногорске амбасаде у Београду вечерас је одржан протест поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе, којим се, како је речено на протесту, отимају српске светиње у тој земљи.

Протест су организовали студенти Правног факултета Универзитета у Београду, а подршку су им пружили и студенти из Бањалуке.

Студенти су поручили да траже од власти да иницира сједницу Савијета безбједности УН поводом усвајања тог закона, да се 40 амбасадора из свијета који дијеле представништво са Србијом измијести и да се амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић прогласи персоном нон грата.

Испред амбасаде Црне Горе у центру Београда вијориле су се српске заставе, пјевале патриотске пјесме, а грађани су носили и иконе.

Често су пјевани и стихови “Србија и Црна Гора, то је једна фамилија”.

Студенти су осудили то што су свештеници и вјерници, који су, како наводе, бранили своју имовину, синоћ претучени у Црној Гори.

Поједини демонстранту су гађали амбасаду јајима и узвикивали “Милове усташе, напоље из Србије” и “Не дамо вам светиње”.

У једном моменту из масе демонстараната, изашла је група с маскама и испалила ватромет изнад амбасаде, док је друга група учесника протеста узвикивала “излазите напоље”.

Протесту је присуствовао и лидер Двери Бошко Обрадовић, лидер покрета “Доста је било” Саша Радуловић, један од лидера покрета “Метла 2020” Милош Јовановић...

Учесници протеста затим су се упутили ка зградама Предсједништва и Владе Србије, а како су најавили, протест ће завршити испред Храма Светог Саве.

На челу колоне уздигнут је транспарент “Земаљска су кратка царства, небеска трају довијека”.

У граду није примјетно присуство полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана