Протест иницијативе „ПроГлас“ на Теразијама, Мариника Тепић смјештена у болницу

ГС
Foto: РТС

БЕОГРАД - У центру Београда код Теразијске чесме одржава се протест грађана које је позвала иницијатива „ПроГлас“, под слоганом "Не пристајемо". Учесницима протеста обратила се и Мариника Тепић која 13 дана штрајкује глађу, послије чега је одведена у болницу.

Како су најавили организатори, демонстранти ће прошетати до зграде Уставног суда. Студенти који су 24 сата провели на раскрсници Кнеза Милоша и Бирчанинове, одблокирали су раскрсницу и придружили се протесту.

Учесница протеста студената Емилија Миленковић каже да ће се млади борити на улици.

"Студенти од 18 и 20 година се терете за рушење уставног поретка, налазе се у 'кућном притвору' у студентском дому, да ли је то знак да су избори прошли поштено", рекла је Миленковићева.

Лидер СПН Мирослав Алексић рекао је обраћајући се грађанима да људи које су "они позвали из Европе да надгледају изборе рекли да је ово невиђена крађа"."Ми зато немамо право да ћутимо“, рекао је Алексић и навео да имају само један план а то је да одбране слободу и сваки глас.

"Слобода ће припасти и мојим колегама који штрајкују глађу и свим студентима, али и онима који немају времена да буду са нама и онима који кажу сви су исти“, навео је Алексић.

Напоменуо је да земља која увози гласаче, а извози своју дјецу нема будућност.

Грађанима се обратио и кошаркаш Владимир Штимац, који је био кандидат за градоначелника листе НАДА, Срђан Цвијић, један од контролора на изборима, Оливер Тошковић, професор Универзитета у Београд, Филип Ејдус, професор на Факултету политичких наука.

Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта рекао је да му је тешко да говори послије Маринике Тепић и поручио је да нико не смије бити хапшен и прогоњен.

"Ми захтевамо поништење ових покрадених избора и њихово поновно одржавање у фер условима, са уређеним бирачким списком, тако да нема фантома", рекао је Лазовић.

Казао је да Мариника Тепић мора да оде у болницу како би се побринули за њено здравље, преноси РТС.

Мариника Тепић изашла је на бину уз помоћ Мирослава Алексића и Радомира Лазовића и обратила се грађанима.

"Све сам рекла што сам имала, ови избори морају бити поништени", рекла је Тепићева, након чега је одведена у болницу.

Глумица и једна од потписница иницијативе „Проглас“ Светлана Бојковић рекла је да су се грађани окупили зато што је погажена слобода и људско достојанство.

Она је прочитала изводе из извјештаја посматрачке мисије ЦРТА о "неправилностима, притиску на бираче, уцјењивању и прекрајању изборне воље“.

Иницијатори „ПроГласа“ још раније су позвали све да сложно, мирно и одлучно поруче да не пристају на прекрајање изборне воље, да не пристају на обесмишљавање демократије и владавине права и да не пристају на рађање огољене аутократије у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана