Просвјетни радници у безуспјешно чекали да подигну плате

Tanjug
Просвјетни радници у безуспјешно чекали да подигну плате

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Просветни радници, њих око 300, чекали су данас у реду испред банке Поштанска штедионица у Косовској Митровици како би подигли плате које су им у сриједу уплаћене на рачуне, али због одлуке тзв. ЦБК да укине динарски промет са централном Србијом, динара ни данас није било.

Професор Александар Јанићијевић изјавио је да он и његове колеге не желе да своје вријеме троше на чекању у редовима, већ на васпитавање дјеце.

“Не желимо да трошимо своје време чекајући у редовима за зарађени новац, већ желимо да своју енергију и време трошимо на васпитање генерација , као што смо то радили, ја лично, више од 30 година”, рекао је Александар Јанићијевић.

Просвјетни радник, Снежана Вулићевић је изјавила да је ово друга плата коју не могу да подигну у Косовској Митровици, због несхватљиве одлуке приштинских власти и додала да се читава ситуација одражава на свакодневни живот.

“Ови редови су данас наша свакодневница, просто нисмо у могућности када дођемо на ред подигнемо целокупни износ зарађене плате. Све се ово одразило на свакодневни живот, све је теже да се измире рачуни, да се купе намирнице, а понестаје и средстава за хигијену у школама”, рекла је Снежана Вулићевић.

Катарина Петронијевић је поручила представницима међународне заједнице да погледају и послушају овај, како је рекла, напаћени народ коме је у овој ситуацији помоћ најпотребнија.

“Само ја радим у породици, питам се како да издржавам целу породицу, како отићи по тај зарађени новац. Ми морамо да прелазимо прелаз да би отишли у нама најближу Рашку да подигнемо новац, јако је тешко и на прелазу се чека”, рекла је она.

У банци Поштанска штедионица из залиха се исплаћује ограничена сума од 10.000 динара. Такозвана ЦБК донела је уредбу којом се од 1. фебруара забрањује употреба динара на КиМ, а власти у Приштини су претходно у два наврата, без икаквог образложења, забраниле транспорт динара до трезора који се налази у Лепосавићу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана