Производња "Спутњика V" на "Торлаку" могла би да почне за девет, десет мјесеци

Срна
Производња "Спутњика V" на "Торлаку" могла би да почне за девет, десет мјесеци

БЕОГРАД- Производња руске вакцине против вируса корона "Спутњик ве" у Србији би могла да почне за девет до десет мјесеци, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је навео да би за два-три мјесеца у Србији могли да почну транспорт, пуњење, паковање и дистрибуција руске вакцине.

Послије састанка са делегацијом руских стручњака који су дошли да утврде има ли услова за почетак производње "спутњика ве" у Институту "Торлак" у Београду, Поповић је рекао да је већ седам европских земаља, међу којима су и Њемачка, Чешка и Аустрија, изразиле жељу да се хитно почне са производњом вакцине у Србији.

Поповић је рекао да ће сутра почети ескпертски разговори на Институту "Торлак" и изразио увјерење да ће успјети да се уради све што је неопходно како би се ова вакцина производила у Србији.

Директор Института "Торлак" Вера Стојиљковић рекла је да "Торлак" посједује технологију и стручњаке који могу да одговоре задатку и нада се да ће руски стручњаци сутра имати прилику да се у то увјере.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је да ће производња "спутњика" у Србији у потпуности задовољити захтјеве у овој земљи али и обезбиједити да она постане и земља произвођач за земље у региону, па и шире.

"Отвореност и спремност Русије и наших институција да пружимо технологије, помоћ у производњи вакцине жспутњик веж, јасно показује да Русија уопште не размишља о глобалном надметању и да је наш циљ само да имамо пријатеље, заједнички однос и сарадњу с једним циљем који уједињује све - борба против вируса коорна и пандемије", рекао је Боцан-Харченко.

Он је навео да је вакцина "спутњик" сада на разматрању у ЕУ и изразио наду да ће овај процес ићи без политизације, на основу објективних података, те додао је ова вакцина најбоља, најефикасија и најбезбједнија.

Руску делегацију, коју је предводио руски амбасадор, чине представници Министарства индустрије, Фонда за директне инвестиције и Агенције за лијекове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана